zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

17.11.2017 - Globalno zavezništvo za ukinitev uporabe premoga

Združeno kraljestvo in Kanada sta ustanovili globalno zavezništvo imenovano »Powering Past Coal«, ki se zavzema za ukinitev proizvodnje energije iz premoga. Z njim se države zavezujejo, da bodo prenehale z uporabo premoga pred letom 2030. 

K zavezi je zaenkrat pristopilo 20 držav, med njimi iz Evropske unije: Avstrija, Italija, Francija, Belgija, Danska, Finska, Luksemburg, Nizozemska, Portugalska in Švica. Vlade v teh državah so se zavezale k postopnemu opuščanju obstoječih, tradicionalnih elektrarn na premog in k moratoriju za kakršnekoli nove tradicionalne elektrarne na premog brez zajemanja in shranjevanja ogljika. Podjetja in partnerji iz nevladnih organizacij so se zavezali, da bodo delovali brez uporabe energije, pridobljene iz premoga. Vsi partnerji zavezništva so izrekli aktivno podporo čisti energiji, ki jo bodo uresničevali preko svojih politik, naložb ter omejitev financiranja tradicionalnih premogovnih elektrarn brez tehnologij za zajemanje in shranjevanje ogljika.

Zaveze še niso podprle največje svetovne porabnice premoga, to so Kitajska, ZDA in Nemčija. V svoji deklaraciji zavezništvo »Powering Past Coal« izpostavlja, da je ukinitev premoga nujna do leta 2030 za države OECD in 28 držav članic EU, za preostali svet pa do leta 2050. To je nujen korak za doseganje svetovnih podnebnih ciljev, ki naj bi naraščanje povprečne temperature obdržali krepko pod 2 °C oziroma ga omejili na 1,5 °C.

Ukinitev svetovne uporabe premoga je velik izziv, saj se trenutno iz premoga proizvede 40 % svetovne električne energije, kar hkrati predstavlja glavni vir onesnaževanja z ogljikovim dioksidom in največji vpliv na podnebne spremembe. Države, ki svoja gospodarstva usmerjajo v nizko-ogljične tehnologije, že opažajo pozitivne učinke na javno zdravje, okolje in gospodarstvo. Namen zavezništva »Powering Past Coal« je pospešiti ta prehod v svetovnem merilu. Verjamejo, da jim bo do naslednje podnebne konference ZN, ki bo leta 2018, zavezništvo uspelo razširiti na 50 držav.

 

Vir: https://cop23.unfccc.int/news/more-than-20-countries-launch-global-alliance-to-phase-out-coal


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle