zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

20.12.2017 - Svet bo do leta 2050 potreboval 1.000 GW novih jedrskih elektrarn

Svetovna jedrska zveza (World Nuclear Association) je članom Evropskega jedrskega združenja Foratom predstavila program Harmony, ki odraža vizijo jedrske industrije in poudarja prispevek jedrske energetike pri uresničevanju podnebnih ciljev.

Po podatkih WNA bo treba na globalni ravni izrazito povečati jedrske zmogljvosti, da bomo lahko dosegli ''''scenarij 2°C''''. Ta predvideva energetske ukrepe, ki bi z vsaj 50-odstotno verjetnostjo preprečili rast globalne temperature za več kot 2°C. Po besedah generalne direktorice WNA Agnete Rising bi morala jedrska energija do leta 2050 predstavljati 25 % svetovne proizvodnje električne energije, če želimo izpolniti ta cilj. Glede na podatek, da je bilo iz jedrske energije v letu 2014 na globalni ravni proizvedeno 11 % električne energije, bo treba do leta 2050 zgraditi za tisoč gigavatov (1.000 GW) novih jedrskih zmogljivosti.  

Program Harmony se osredotoča na reševanje izzivov, ki omejujejo doseganje zastavljenih ciljev in jih lahko razdelimo v tri skupine:

·       dogajanje na trgu električne energije, na katerem nimajo vsi nizkoogljični viri energije enakih pogojev delovanja,

·       upravne ovire oziroma potreba po uskladitvi mednarodnega procesa licenciranja,

·       izzivi družbene sprejemljivosti jedrske energije (miti v javnosti v zvezi z razumevanjem tveganj in koristi).

 

S prizadevanji WNA se strinja tudi Foratom. Generalni direktor Yves Desbazeille je ob predstavitvi programa Harmony izpostavil evropske izzive in priložnosti ter pozdravil sodelovanje z WNA in skupno oblikovanje sporočil o pravi vrednosti jedrske energije.

Vas zanima več o tej temi: eSvet vas seznani s stališči Foratoma o prihodnosti jedrske energije in načrtih glede rabe jedrske energije po evropskih državah


Vir: ForatomSeznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle