zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

7.7.2011 - Graditelji jedrskih elektrarn oddali svoje ponudbe

Finsko podjetje Fennovoima je k sodelovanju za potegovanje gradnje nove jedrske elektrarne na Finskem povabilo podjetji Areva in Toshiba. Medtem je Jordanija prejela tri ponudbe za gradnjo svoje prve jedrske elektrarne. 

 

Ponudba Fennovoime podjetjema Areva in Toshiba zajema dobavo in izgradnjo jedrskega in turbinskega otoka. Iz ponudbe so izključena druga pripravljalna dela in infrastruktura. Končna odločitev o ponudniku za izgradnjo jedrske elektrarne bo sprejeta med letoma 2012 in 2013.

 

Tehnični razvojni sporazum je Fennovoima z obema ponudnikoma podpisala že decembra 2010. S tem je zagotovila, da bosta oba ponudnika pri načrtovanju reaktorjev upoštevala finske varnostne zahteve in zahteve Fennovoime. Končna lokacija še ni izbrana. Obe možni lokaciji  tako Pyhäjoki kot Simo se nahajata na severu Finske. Katera izmed lokacij bo izbrana, bo znano po razsodbi upravnega sodišča, ki še odloča o vloženih pritožbah glede rabe regionalnih zemljišč. Pripravljalna dela na določeni lokaciji bi se predvidoma lahko začela konec leta 2012.     

 

Fennovoima je odločbo za gradnjo jedrske elektrarne prejela maja 2010, parlament pa jo je ratificiral lanskega julija. Načrtovan pričetek obratovanja je okoli leta 2020. Prav tako je maja 2010 podjetje Teollisuuden Voima Oyj (TVO) sprejelo odločitev o gradnji nove jedrske elektrarne Olkiluoto. Štirje reaktorji že zagotavljajo 30% finske električne energije. Peti reaktor - prvi EPR reaktor(evolutionary power reactor) naj bi s poizkusnim obratovanjem pričel v letu 2013. Finska vlada prošnji Fortuma za gradnjo tretje enote v Loviisi ni ugodila.

 

Slika: Možen izgled jedrske elektrarne Pyhäjoki (vir: Fennovoima)

Jordanija prejela ponudbe

 

Jordanci so prejeli tri tehnične ponudbe za gradnjo prve jedrske elektrarne. Zainteresirana podjetja so: japonski Areva-Mistubishi Heavy Industries consortium, ruski AtomStroyExport in kanadski SNC-Lavalin International. Vsa tri podjetja so prišla v ožji izbor. Možni modeli reaktorjev so: Atmea-1 tlačnovodni reaktor (PWR), AES-92 model VVER 100 in Candu-6 tlačnovodni-težkovodni reaktor (PHWR).


Jordanska tiskovna agencija Petra, po zagotovilih namestnika predsednika jordanske komisije za jedrsko energijo (JAEC) Kamal Al Araj, poroča, da so tehnične ponudbe odprli 4. julija, finančne ponudbe pa bodo prejeli do sredine avgusta. Odločitev o izboru ponudnika bo sprejeta v decembru.  
 
Javni razpis je bil objavljen v januarju, vendar je Jordanija v skladu z AtomStroyExportom po nesreči v japonski jedrski elektrarni Fukushima Daichi pozvala ponudnike, da v svoje ponudbe vključijo določene varnostne analize.

 

Vir: WNN

 

 
 


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle