zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

18.8.2011 - Popravilo Fukušime je v teku

Tokijsko elektroenergetsko podjetje TEPCO je pričelo s prekrivanjem reaktorske zgradbe enote 1 poškodovane jedrske elektrarne Fukushima Daiichi. Medtem so pričeli z alternativnim sistemom hlajenja v bazenu z izrabljenim gorivom.

 

Vrhnji del prvega reaktorja je 12. marca uničila eksplozija vodika. Z lahko konstrukcijo bodo sedaj poškodovano reaktorsko zgradbo zatesnili. S tem bo preprečen vsak morebiten izpust radioaktivnih snovi, hkrati pa bo reaktor zaščiten tudi pred vremenskimi vplivi.

 

TEPCO je sporočil, da so 10. avgusta pričeli z izgradnjo jeklenega okvira okoli reaktorske zgradbe. Dele jeklenega okvira bodo montirali daljinsko, brez uporabe vijakov in matic. Vse stenske plošče bodo imele ognjevarno prevleko. Konstrukcija bo imela tudi prezračevalni sistem s filtri, katerega kapaciteta bo znašala 10.000 kubičnih metrov na uro. Prezračevanje bo potekalo po šestih linijah, od tega sta dve liniji rezervni. Konstrukcija bo opremljena  s kamerami, radiološkimi detektorji, termometri, detektorji vodika in s cevjo za vbrizgavanje vode. Konstrukcija bo sposobna prenesti obremenitev teže 30 cm snega in vetra, s hitrostjo do 90 km/h.


Po napovedih TEPCA naj bi bilo prekrivanje končano do konca septembra. Podobno konstrukcijo in način namestitve bodo uporabili tudi za ostale tri reaktorske zgradbe.

Slika: Začetek prekrivanja reaktorske zgradbe enote 1 (vir: TEPCO)

Hlajenje bazena z gorivom
 
TEPCO poroča, da so v prvem reaktorju v bazenu z izrabljenim gorivom zamenjali sistem hlajenja iz sistema z vbrizgavanjem vode (pri katerem je bila hladna voda redno črpana v bazen, ob segrevanju pa je izparevala) z obtočnim hladilnim sistemom. Novi sistem je zasnovan tako, da črpa toplo vodo iz bazena, jo ohlaja in tako vrne vodo nazaj v bazen.

 
Alternativni sistem za hlajenje je začel delovati 10. avgusta, ob 11 uri in 22 minut. Temperatura zaradi okvare instrumentacije v bazenu z gorivom takrat ni bila znana. Kmalu po zagonu alternativnega ohlajevalnega sistema je bila temperatura vode v bazenu 47.0 ° C,  po preteklih 24 urah pa je že padla na 41.5 ° C.

TEPCO je podobne obtočne hladilne sisteme za bazene z izrabljenim gorivom namestil tudi na reaktorjih 2, 3, in 4. Temperature so 11. avgusta v teh bazenih znašale 36.0 ° C, 33.6 ° C in 42.0 ° C.
 
Vir: WNN

 

 


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle