zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

14.12.2011 - Načrtovanje jedrskih reaktorjev v Veliki Britaniji

Britanski jedrski varnostni organ je »vmesno dovoljenje« podelil Arevi EPR in Westinghousu AP1000. Pred pričetkom nove gradnje je še približno leto dni pridobivanja dovoljenj.

 

Splošen proces izbire se je pričel leta 2007. Rok za dokončno izbiro se je iztekel v sredini tega leta, z zagotovitvijo nacionalnih energetskih varnostnih ciljev. Nekje na sredi odločanja, je postalo jasno, da bodo nekatera tehnična vprašanja odložena, nekatera pa ne bodo pravočasno v celoti rešena.

 

Današnja objava Urada za jedrske predpise (Office for Nuclear Regulation / ONR) izpostavlja dve obliki vmesnih dovoljenj. Prvo je vmesno poročilo o potrditvi dizajna (Interim Design Acceptance Confirmation / IDAC) in jo narekuje ONR, drugo, vmesno izjavo o sprejemljivost dizajna iz stališča okoljskih zahtev (Interim Statement of Design Acceptability / ISODA), pa narekuje Agencija za okolje. Ti zajemata specifikacije in obratovanje reaktorja ter vplive na okolje oz. ugotavljata ali so reaktorji v osnovi sprejemljivi za obratovanje v Veliki Britaniji.

 

Direktor upravnega organa Mike Weightman je v poročilu opisal, da preden se sprejmejo končne verzije, morata  tako Areva kot Westinghouse opraviti še veliko dela, ki se dotikajo določenih vprašanj in pojasniti, kako bodo v svoje delovanje vpletle izkušnje iz nesreče v Fukušimi.

 

Urad za jedrske predpise (ONR) je torej določil, da dokler niso rešena ta vprašanja, nobena jedrska elektrarna v Veliki Britaniji ne bo zgrajena. Z omenjenimi zahtevami ONR sta se strinjala oba ponudnika. Areva naj bi (v sodelovanju z EDF) za to potrebovala približno eno leto. Delo Westinghousa pa je uradno, dokler ne dobijo potencialnega naročnika, na čakanju.

 

Za operaterje prav tako obstajajo postopki dodelitve dovoljenj. Zahtevana je namreč licenca ONR z jedrskega področja, kot tudi dovoljenje Agencije za okolje. Do odobritve Komisije za načrtovanje infrastrukture bo prišlo, ko bo podano končno soglasje ONR-ja za začetek nameščanja opreme, povezane z jedrsko varnostjo.

 

Današnja objava predstavlja mejnik v tovrstni industriji. Po mnenju regulatorja je možno ugotoviti določene težave, ko so načrti še na mizah in pred začetkom gradnje, zato je zadeve tako reševati mnogo lažje. Alan Raymant iz jedrske elektrarne Horizon je dejal, da tovrsten proces daje zaupanje, da so te jedrske elektrarne primerne za Veliko Britanijo, prav tako pa so dovoljenja pridobljena v zanesljivem časovnem okviru.

 

Jedrska energija se v okviru nacionalnega programa Velike Britanije uporablja od leta 1950. Jedrske elektrarne se starajo, tako da počasi prihaja do zaustavitev najstarejših. Vladna politika pospešuje njihovo nadomestitev z zasebno jedrsko industrijo, ki pa kot del sodobne energetske politike zahteva natančen pregled, hkrati pa vzpodbuja vlaganja v vse vrste nizko-ogljične energije.

 

Izgradnjo štirih EPR reaktorjev načrtuje EDF – dva v jedrski elektrarni Hinley Point C in dva v jedski elektrarni Sizewell C. Areva je v juliju za reaktorja v Hinley-u že naročila določene komponente. Gradil naj bi tudi Horizon, katerega cilj je nova enota poleg Wyfla v severnem Walesu. Vrsto reaktorja naj bi izbrali kmalu. V načrtu je tudi priprava predlogov za novo jedrsko elektrarno v Moorsidu blizu Sellafielda (v grofiji Cumbria). Do leta 2023 bi to lahko pomenilo proizvodnjo 19.000 MWe iz jedrskih elektrarn, kar bi pomenilo 30% delež električne energije v Veliki Britaniji.

Predviden izgled elektrarne Hingley Point C. Dela na gradbišču potekajo po načrtih, sama

izgradnja pa  naj bi se začela čez leto dni.

 

Vir: WNN

 

 


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle