zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

9.7.2012 - Ponudbe za izgradnjo novih jedrskih reaktorjev v Temelinu

Novembra 2011 je CEZ objavil podrobno razpisno dokumentacijo, v kateri so bile določene komercialne in tehnične zahteve za dobavo oziroma izgradnjo dveh jedrskih blokov na ključ. Razpis je zahteval tudi vključitev ponudbe za dobavo jedrskega goriva za devet let njenega delovanja. Istočasno so uradno povabili potencialne dobavitelje, to so Areva, združenje podjetij Škoda JS, AtomStroyExport in OKB Gidropress ter Westinghouse, da oddajo svoje ponudbe za 3 in 4 blok v Temelinu.

CEZ zahteva od ponudnikov, da v svojih ponudbah upoštevajo vso Češko zakonodajo kakor tudi regulativo evropske unije ter vsa varnostna določila Mednarodne agencije za jedrsko varnost (IAEA) in Združenje zahodno evropskih jedrskih regulatorjev (WENRA). Zraven tega sta predsednik uprave in generalni izvršilni direktor opomnila, da morajo načrti biti licencirani v državi dobaviteljici ali eni od članic evropske unije. »Predpogoj ustreznosti licenc je skladnost le teh z veljavno regulativo v Češki republiki« je še dodal.

Areva je ponudil svoj EPR model, ki je licenciran na Finskem in v Franciji in bo sčasoma licenciran tudi v Veliki Britaniji (preliminarna potrditev) in Združenih državah Amerike. Ponudba združenja AtomStroyExport temelji na reaktorju Gidropress MIR-1200 tretje generacije VVER, ki je v izgradnji v Leningradu in Novovoronezhu. Westinghouse-ov AP1000 je licenciran v Združenih državah Amerike, trenutno pa je v pregledu v Veliki Britaniji (preliminarna potrditev).

Vsi trije ponudniki so danes oddali svoje ponudbe z zaboji spremne dokumentacije. Vsak ponudnik je oddal ponudbo za komercialni in tehnični del ter ponudbo za dobavo jedrskega goriva. Areva-ina ponudba je bila dostavljena v 33 zabojih, medtem ko je dokumentacija združenja AtomStroyExport imela 80.000 strani in je tehtala skoraj tono.

 Združenje  AtomStroyExport  dostavi dokumentacijo svoje ponudbe (Slika: CEZ)
Slika: Združenje AtomStoryExport dostavi dokumentacijo svoje ponudbe (vir: CEZ)

Iz CEZ-a so sporočili, da bodo ponudbe temeljito obravnavali. Potem se bodo z vsakim kandidatom posebej pogajali za izboljšave posameznih ponudb. Podjetje načrtuje izbrati izvajalca izgradnje jedrskih blokov in z njim podpisati pogodbo o izgradnji, do konca leta 2013. Vsi trije kandidati so ustanovili partnerstvo s Češkimi podjetji, za zagotavljanje čim večjega sodelovanja na lokalnem nivoju.

Benes zagotavlja, da bodo ponudbe pregledane z veliko mero odgovornosti. Dodaja, da so naredili velik korak k zagotavljanju zanesljive dobave električne energije za desetletja.

V Temelinu sta že postavljena dva VVER-1000 reaktorja, ki obratujeta od leta 2000 in 2003. Prav tako še obratujejo štirje VVER reaktorji v Dukovany-u od sredine osemdesetih. Prvoten načrt za izgradnjo še dveh VVER reaktorjev v Temlinu, je bil zamrznjen leta 1990, s strani češke vlade. Nov natečaj za reaktorje v Temlinu je bil ponovno sprožen avgusta 2009.


Javna podpora

Predložitev ponudb za nove jedrske reaktorje v Temelinu ima po novih javnomnenjskih raziskavah močno podporo javnosti.

77% anketiranih smatra jedrsko energijo kot priložnost za zagotovitev energijske varnosti. 62% anketiranih podpira nadaljnji razvoj jedrske energije (leta 2009:71%; julija 2011, nekaj mesecev po nesreči v Fukušimi na Japonskem: 54%). 78% jih meni, da bi nuklearka zmanjšala odvisnost države od uvoza električne energije. Nekje 68% anketiranih bi se udeležilo referenduma o gradnji novih blokov v nuklearki v Temelinu. Od tega bi jih 70% podprlo gradnjo. Na podlagi rezultatov lahko sklepamo, da bi 60% Čehov podprlo gradnjo novih reaktorjev. Več kot polovica (54%) jih podpira nadaljnjo uporabo in modernizacijo elektrarne v Dukovany-u. 48% anketiranih soglaša z izgradnjo novih reaktorjev v Dukovany-u, medtem ko jih 42% temu nasprotuje.

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle