zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

16.10.2012 - Nadaljevanje gradnje Japonskega reaktorja

Gradnja 1383 MWe (bruto) naprednega vrelnovodnega reaktorja (ABWR) v Aomori, je bila marca 2011 končana v 40 odstotkih, ko je cunami povzročil nesrečo na Fukušima Daiichi elektrarni.

Elektrarna Ohma (Slika: J-Power)
Slika: Elektrarna Ohma (Vir: J-Power)

V podjetju pravijo, da si bodo prizadevali vzpostaviti varno jedrsko elektrarno, ki bo med drugimi zagotavljala izvajanje okrepljenih varnostnih ukrepov, z upoštevanjem pridobljenih izkušenj iz nesreče, ki se je zgodila v Fukušimi. J-Power prav tako zagotavlja, da so vsi trenutni in bodoči tehnološki standardi, določeni s strani novega jedrskega upravnega organa, izpolnjeni.

“Kot jedrska elektrarna, ki sprejema najnaprednejše tehnologije, bo imela jedrska elektrarna Ohma zelo visoko stopnjo varnosti in zanesljivost, ki bo igrala pomembno vlogo v stabilni dobavi električne energije in jedrskem gorivnem ciklu”, pravijo v J-Power. Podjetje je sprejelo različne ukrepe za povečanje varnosti v Ohma elektrarni, vključno z ustrezno zaščito pred cunamijem, zagotavljanjem virov električnega napajanja v sili in funkcije odvajanja toplote, ter izboljšanjem odzivnosti na resne nezgode.

J-Power načrtuje uporabo MOX goriva iz urana in plutonija, ki zahteva nekatere projektne spremembe iz ABWR standarda. Spremembe za različne reaktivne in toplotne lastnosti MOX goriva vključujejo višje kapacitete nadzora sistema za vbrizgavanje; dodatni varnostni ventili za izpust pare; kontrolne palice z izboljšano nevtronsko absorpcijo; in avtomatske inšpekcijske naprave za zmanjševanje izpostavljenosti sevanju.

Ohma bi bil prvi Japonski reaktor, ki bi deloval izključno na MOX gorivo. Porabil bi lahko četrtino vsega doma proizvedenega goriva in tako znatno prispeval k Japonski ‘plutermalni’ politiki o recikliranju plutonija iz uporabljenega goriva. Ta politika povečuje Japonsko samozadostnost v porabi goriva.

Začetek gradnje Ohma elektrarne je bil prvotno predviden avgusta 2007, s komercialnim obratovanjem predvidoma marca 2012. Kakorkoli, uvedba strožjih seizmičnih predpisov je odložila začetek gradnje na maj 2008 in komercialno obratovanje na november 2014.

Poleg elektrarne Ohma je bila prav tako opuščena gradnja 3. bloka Chugoku Co’s Shimane elektrarne, medtem ko je bil začetek gradnje 1. bloka elektrarne Tepco''''''''s Higashidori odložen od prvotnega datuma, aprila 2011.

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle