zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

26.2.2013 - Tisoč milijard evrov stroškov za nemško energetsko tranzicijo

V poglobljenem intervjuju s Frankfurter Allgemeine, je Altmaier dejal, da bi stroški za načrte za reformo in prestrukturiranje energetskega sektorja države do konca leta 2030 lahko dosegli 1000 milijard EUR (1300 milijard dolarjev). Samo odkupna cena - cena zajamčene električne energije, namenjena podpori sprejetjem obnovljivih virov energije, kot sta veter in fotovoltaika – bi do leta 2020 znašala okoli 680 milijard EUR (910 milijard $). Ta znesek bi se lahko še dodatno zvišal, v kolikor bi tržna cena električne energije padla.

Altmaier pravi, da bosta skupaj z ministrom za gospodarstvo Philippom Röslerjem predlagala zmanjšanje odkupne cene za nove postavitve, s čimer bi lahko prihranili do 200 milijard EUR (268 milijard $) v naslednjih 20 letih. Medtem pa bi s predlogi za omejitev dvigovanja cen električne energije pripomogli k hitrejši zagotovitvi uporabe obnovljivih virov energije na trgu.

"Sedaj imamo morda zadnjo veliko priložnost za ustvarjanje strukturnih predpogojev za uspeh. To pomeni, da bi moral energetski prehod ostati ekonomsko upravičen in cenovno dostopen", je dejal Altmaier.

Nemški Energiewende, ali energetski prehod, je bil uveden po odločitvi državne vlade za postopno opuščanje jedrskih elektrarn, kot odziv na nesrečo v jedrski elektrarni Fukushima Daiichi, na Japonskem, marca 2011. Do takrat so v Nemčiji pridobivali približno četrtino električne energije iz 17 jedrskih reaktorjev. Vlada je zahtevala takojšnjo zaustavitev osmih reaktorjev, medtem ko bodo preostalih devet reaktorjev zaprli najkasneje do leta 2022. Država namerava do leta 2020 vpeljati 20 % delež obnovljivih virov energije. Pričakuje se, da bodo po končni ustavitvi jedrskih elektrarn preostalih 80 % izpolnjevala fosilna goriva.

Zaprtje na tisoče megavatov jedrskih zmogljivosti in namen zanašanja na obnovljive vire energije, vpliva na prenosno omrežje v državi. Načrti za nadgradnjo in razširitev omrežja za podporo pri prehodu energije so bili napovedani v maju 2012. Kasneje v letu je bila izvedena študija nemške agencije za energijo (Dena), ki ocenjuje, da bi potrebna električna energija distribucijskega širitvenega omrežja in obnovitveni program stal Nemčijo vsaj 27,5 milijard EUR (35,8 milijard $) oziroma kar do 42,5 milijard EUR (55,4 milijard $).

V tem času, nemška podjetja na sodišču zahtevajo odškodnino za prisilno zaprtje njihovih jedrskih elektrarn in izpodbijajo davek na jedrsko gorivo, zasnovan v januarju 2011, pred političnim preobratom, v pričakovanju na razširitev delovanja elektrarn. Čeprav so življenjske dobe elektrarn bile dramatično skrajšane, davek ostaja v veljavi.

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle