zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

12.4.2013 - Velika Britanija začenja z ocenjevanjem designa ABWR

Napredna vrelna jedrska elektrarna (ABWR) bi lahko bila prva komercialna vrelna jedrska elektrarna v Veliki Britaniji (Slika: Hitachi)

Napredna vrelna jedrska elektrarna (ABWR) bi lahko bila prva komercialna vrelna jedrska elektrarna v Veliki Britaniji (Slika: Hitachi)

Pogodbe so posledica zahteve iz januarja 2013, da Urad za jedrsko regulativo (ONR) in Agencija za okolje vodita proces ocenjevanja splošnega designa ABWR, za katero podjetje Horizon predlaga, da se zgradi na dveh lokacijah v Veliki Britaniji.

ONR in Agencija za okolje bosta sedaj s podjetjem Hitachi-GE pričela z uradnim pripravljalnim delom. V skladu s pogoji, določenimi v novo podpisanih pogodbah, bo podjetje Hitachi-GE nase prevzelo vse stroške ocenjevanja designa.

Alan Raymant, glavni poslovodja podjetja Horizon in Ken Sato, generalni direktor za licenciranje v podjetju Hitachi Europe, sta pozdravila dogovor, za katerega je Raymant rekel, da bo družbi omogočil začetek "pomembnih" priprav na njihov prvi večji predlog regulatorjem.

Proces ocenjevanja (GDA) daje regulatorjem možnost, da ocenijo zanesljivost in varnost novih designov reaktorjev ter njihove posledice na okolje, neodvisno od zahtev za njihovo gradnjo na posameznih lokacijah. Prvi proces ocenjevanja v Veliki Britaniji se je začel leta 2007, ko so bili v začetno obravnavo predloženi štirje designi. EPR podjetij Areva in EDF, AP 1000 podjetja Westinghouse, ESBWR podjetja GE- Hitachi in ACR-1000 podjetja AECL. ESBWR in ACR-1000 sta bila na zahtevo prodajalcev naknadno umaknjena iz procesa oziroma začasno ustavljena.

Regulatorji so na zahtevo podjetja Westinghouse začasno ustavili delo na ocenjevanju AP1000, saj podjetje želi še pred začetkom dela zaščititi naročnika iz Velike Britanije z reševanjem vprašanj, ki so se porajala v procesu ocenjevanja. Prvi design reaktorja, ki je končal proces ocenjevanja, je tako postal EPR in je decembra 2012 prejel Potrdilo o sprejetju designa ter Izjavo o sprejemljivosti designa.

Napredna vrelna jedrska elektrarna (ABWR) se uvršča v tretjo generacijo jedrskih elektrarn in je s strani podjetij GE-Hitachi, Hitachi_GE in Toshibe na voljo v nekoliko drugačnih verzijah. Štiri enote napredne vrelne jedrske elektrarne (ABWR) so že v delovanju na Japonskem. Design je prav tako licenciran v Združenih državah Amerike in na Tajvanu, kjer sta v gradnji dve enoti.

Horizon, katerega je novembra 2012 kupilo japonsko podjetje Hitachi, namerava na njihovih lokacijah v Wylfi in Oldburyju zgraditi med štiri in šest enot ABWR. Te enote bodo prve komercialne vrelne jedrske elektrarne v državi.

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle