zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

26.6.2013 - Odločitev v NE Temelin bo sprejeta z zamikom

Češka skupina CEZ, ki je 70% v državni lasti, je začela postopek javnega razpisa za izgradnjo novih enot elektrarne Temelin, avgusta 2009. Novembra 2009 so povabili tri kandidate, da predložijo ponudbe. CEZ je pričakoval, da bo izbral dobavitelja reaktorja v mesecu septembru 2013 ter da bo pogodba za gradnjo podpisana do konca leta 2013. Predvideno je, da enote začnejo obratovati med letoma 2023 in 2024.

Vendar obstaja možnost, da se bo končni izbor ponudnika prestavil, zaradi odstopa češkega premierja Petra Nečasa (17.junija), ki je bil obtožen neposrednega podkupovanja ter vohunstva, kar je privedlo do aretacije nadrejenega. Predsednik Miloš Zeman je prosil Nečasa ter njegov kabinet, naj ostanejo v vlogi vodstva, dokler se ne izoblikuje nova vlada. Vendar se v tem obdobju ne bi izvajale nobene pomembnejše strateške odločitve.

Kandidati:
Ponudbe za izgradnjo novih enot Temelin so predložili trije kandidati – Areva, konzorcij med Škodo JS, AtomStroyExport in OKB Gidropress; in Westinghouse. Vsi trije kandidati so predložili ponudbeno dokumentacijo konec junija 2012. 

Nečas, predsednik Državljanske demokratske stranke, je dejal, da je odstopil zaradi določenih »zapletov« v svojem osebnem življenju. Zavezal se je, da bo storil vse, »da bo lahko nova vlada, vodena s strani predsednika vlade Državljanske demokratske stranke, nadaljevala s prizadevanjem glede ključnih političnih odločitev, do izvolitve naslednje vlade meseca maja naslednje leto.«

Tiskovni predstavnik CEZ-a, Ladislav Križ, je povedal za Wall Street Journal: »Časovni načrt se za zdaj ne spreminja. Vendar pa si je po drugi strani težko predstavljati, da bo o dokončni rešitvi razpisa odločalo podjetje brez jasnega položaja večinskega lastnika, brez jasno opredeljene vlade, ter nerazčiščenega vidika s strani državne energetske politike.

CEZ se dogovarja z vlado, da ta v prihodnosti zagotovi cene električne energije. Glavni finančni direktor družbe Martin Novak je za Reuters povedal, da se pogovori z Ministrstvom za industrijo glede tako imenovanih »pogodb na razliko« nadaljujejo. Dejal je, da je tovrsten dogovor za CEZ ključnega pomena, saj lahko nadaljuje s projektom.

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle