zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

3.7.2013 - Obama v boju s podnebnimi spremembami

Obama predstavi načrt za zmanjšanje emisij (Slika: Georgetown University)

V govoru na Univerzi Georgetown v Washingtonu je Obama dejal, da je zagnal načrt za zmanjšanje onesnaževanja z ogljikom; načrt za zaščito pred vplivi podnebnih sprememb; in načrt, ki bo popeljal cel svet v usklajen boj proti spreminjajočem klimatskem podnebju.

Dejal je, da se njegov načrt začne »z zmanjšanjem onesnaževanja z ogljikovim dioksidom s spremembo načina uporabe energije – z uporabo manj čiste energije ter z uporabo bolj čiste energije, izgubljamo manj energije skozi naše gospodarstvo.« Opozoril je, da približno 40% vseh emisij ogljikovega dioksida v ZDA prihaja iz elektrarn.

»Trenutno ni omejeno kolikšno količino ogljikovega dioksida lahko elektrarne izpustijo v ozračje. To ni v redu, ni varno in se mora prenehati.« -pravi ameriški predsednik Barack Obama. Obama je oznanil, da je agenciji za zaščito okolja naročil, da se mora prenehati onesnaževanje z ogljikom, ki prihaja iz elektrarn in da morajo izpopolniti nove standarde glede onesnaževanja za nove in že obstoječe elektrarne.

Čeprav akcijski načrt za izboljšanje podnebja ni posebej vključeval vloge jedrske energije pri kratkoročnem zmanjševanju emisij, pa vendar poudarja, da Obamova administracija podpira varno uporabo jedrske energije. V načrtu je zapisano, da bodo ZDA, v dolgoročnem planu, še naprej spodbujale uporabo jedrskih elektrarn po vsem svetu, s pomočjo različnih večstranskih obveznosti. »Stremeti moramo k uporabi manj onesnažene energije ter k prehodu na čistejše vire energije. In ta načrt nas bo popeljal tja še hitreje,« je dejal Obama. Vendar pa je opomnil, da se realizacija ne bo zgodila čez noč. »Kruta resnica je, da je onesnaženje z ogljikom nastajalo v našem ozračju desetletja. In tudi če bi Američani opravili svoj del, se bo planet kljub temu še naprej počasi segreval« dodaja Obama.

Akcija je dobrodošla

Obamovo napoved akcijskega načrta je pozdravila izvršna sekretarka Okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja (UNFCCC), Christiana Figueres. Dejala je, da jepomembno, da se novi načrt začne izvajati hitro in da zajema celotno paleto rešitev za izboljšanje podnebja: čisto energijo, obnovljive vire energije, energetsko učinkovitost ter številne ukrepe, ki bi jih morale sprejeti vse države, ki si prizadevajo k izboljšanju klimatskih razmer.

Predsednik Jedrskega Inštituta za energijo (NEI) v Washingtonu ter izvršni direktor Marvin Fertel je poudaril, da ko gre za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov ameriškega elektro energetskega sektorja, lahko prizadevanje in trud uspeta le, če igra večjo vlogo (pri uporabi električne energije iz vseh virov) jedrska energija brez ogljikovih izpustov. Prav tako je poudaril, da kot narod, ne morejo doseči energetskih in podnebnih ciljev brez zanesljive brezogljične električne energije, ki jo elektrarne uporabljajo za oskrbovanje naših domov, podjetij ter infrastrukture.

Fetel je dejal, da jedrska energija trenutno proizvaja skoraj dve tretjini brezogljične električne energije v ZDA. V letu 2011 je bilo proizvedeno 4344 milijarde kWh električne energije, od tega 1874 TWh (43%) iz premogovnikov, 1047 TWh (24%) iz zemeljskega plina, 821 TWh (19%) jedrske energije, 351 TWh (8%) vodne energije ter 121 Twh (2,8%) vetrne energije.

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle