zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

18.11.2013 - Jedrska energija ključnega pomena za stabilnost podnebja

Pismo, ki so ga podpisali: klimatologinja James Hansen, atmosferski znanstvenik Ken Caldeira, meteorolog Kerry Emanuel in podnebni znanstvenik Tom Wigley, je naslovljen »Za tiste, ki vplivajo na okoljsko politiko, vendar v nasprotju z jedrsko energijo«. Vsebina zajema razvoj ter uvajanje varnejših sistemov jedrske energije.

Avtorji se zavedajo pomembne vloge obnovljivih virov za prihodnje energetsko gospodarstvo, vendar kljub temu trdijo, da je stabilizacija podnebja brez jedrske elektrarne možna samo v teoriji. Navajajo, da ni verodostojne poti k stabilizaciji podnebja, kjer jedrska energija ne bi imela bistvenega pomena.

Pismo navaja argumente znanstvenikov v prid jedrske energije v jasnem in preprostem jeziku. Čeprav opisujejo sedanje jedrske elektrarne kot »daleč od popolnosti«, nakazujejo na izboljšave, med katere sodijo novi varnostni sistemi, zmanjšanje tveganja širjenja jedrskega orožja ter izboljšanje ekonomskih vidikov s pomočjo sodobne jedrske tehnologije. So mnenja, da je potrebno jedrsko energijo spodbujati zaradi družbene koristi ter ji pristopiti z novimi in naprednejšimi načini 21. stoletja.

Navajajo: »Noben energetski sistem ni brez slabosti. Prosimo le, da se sistem določi glede na dejstva in ne čustva ter pristranskost, ki se ne nanaša na jedrsko tehnologijo 21. stoletja.«

V letošnjem letu je nekdanji Nasin znanstvenik s svojo študijo prišel do ocene, da je uporaba  jedrske energije med 1971 in 2009 verjetno preprečila vsaj 1.840.000 smrti zaradi posledic onesnaženja zgorevanja fosilnih goriv po vsem svetu.

 

ZDA čaka udar

Pismo znanstvenikov je krožilo, medtem ko je ameriški predsednik Barack Obama ustanovil posebno delovno skupino za pomoč ameriškim skupnostim, ki se ukvarjajo z vplivi podnebnih sprememb. Izvršilni nalog, ki ga podpiše predsednik, usmerja zvezne agencije, da sprejmejo vrsto ukrepov, namenjenim za pomoč skupnostim.

Tovrstno gibanje se je pojavilo leto dni po nesreči na vzhodni obali ZDA, kjer so iz prve roke doživeli udar nevihte Superstorm Sandy, ki je povzročila obsežno škodo in poplave, ter terjala več kot 30 smrtnih žrtev, na milijone prebivalcev pa je ostalo brez električne energije.

Vir: WNN

 

 


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle