zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

8.1.2014 - Sporazumi jedrske elektrarne Hanhikivi

  Sporazum je bila objavljen 21. decembra, kot rezultat ekskluzivnih pogajanj med podjetjema Fennovoima ter Rosatom, ki so se začela v juliju 2013. Ruski dobavitelj je dejal, da dogovori obravnavajo področja sodelovanja glede na odgovornosti in razmerja deležev v projektu. Druga pogodba med Fennovoima in TVEL pa zajema uporabo jedrskega goriva v elektrarni.

  V ponudbi je enojna enota jedrske elektrarne. Uporabljen je AES-2006 VVER tlačni reaktor, katerega projektant je Gidropress. Tovrstna enota bi proizvedla 1200 MWe, na območju finske zahodne obale.

  Podjetje Rasatom bo pripadel delež v višini 34%, prevzel pa bo tudi podporo projekta z urejanjem finančnih posojil za gradnjo elektrarne. Način razpolaganja s proizvedeno električno energijo, pa zaenkrat še ni znan.  Največji delež je v preteklosti pripadal nemškemu podjetju Eon.

V podjetju Fennovoima se je novembra 2013, 46 od 60 delničarjev dogovorilo, da nadaljujejo s projektom. Vsak bo dobil svoj delež električne energije po nabavni ceni, v sorazmerju z lastništvom. Predstavniki Fennovoima so pojasnili tovrstni neprofitni poslovni model ter dejali, da bi bila cena električne energija (ob odprtju elektrarne 2024) za njihove delničarje manj kot 50 € na MWh.

Končno odločitev o naložbi naj bi sprejeli februarja 2014. Tudi vlada je že podala odločitev o začetku gradnje, vendar še ni znano kdaj se bo gradnja dejansko pričela. Na točen datum predvidenega delovanja za leto 2024 pa bo potrebno počakati še nekaj let.

Hanhikivi bi bila šesta jedrska elektrarna na Finskem in skupaj z Olkiluoto 3, bi se lahko delež električne energije jedrskega izvora povečal za okoli 50%. Za nadaljnjo gradnjo reaktorja se predvideva Olkiluoto 4, kar bi delež še dodatno povečalo.

Vir: WNN

 

 


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle