zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

21.1.2014 - Nezakonito zaprtje nemške jedrske elektrarne

Nemčija je na nesrečo v Fukušimi odreagirala precej burno. Nemška kanclerka Angela Merkel je sprejela dve odločitvi: prva je trimesečno zaprtje osmih elektrarn, ki so pričele z obratovanjem leta 1980 ali prej, druga pa prepoved ponovnega zagona elektrarn brez kakršnega koli regulativnega posvetovanja glede varnosti. Ukaz so podale nemške zvezne pokrajine.

Nemška zvezna pokrajina Hesse je ravnala nezakonito med izvrševanjem sklepov glede jedrske elektrarne Biblis, ki je umeščeno v to območje. Upoštevani so bili sklepi, sprejeti februarja 2013, s strani upravnega sodišča Hesse. Nemška vlada je vložila pritožbo zoper odločitve, vendar je nemško vrhovno sodišče pritožbo zavrnilo.

Lastnik RWE lahko sedaj toži zaradi izgube elektrarne Biblis. Elektrarna zajema dva reaktorja, Biblis A in B, ki so tlačni reaktorji, ocenjeni na 1167 MWe in 1240 MWe. Zaustavitev elektrarne se je zgodila 2 meseca po podaljšanju licence za obratovanje do leta 2019 in 2021. Družba je samo v letu 2011 utrpela izgube v vrednosti več kot 1 milijardo € (1,3 milijarde $) zaradi prekinitve obratovanja elektrarne.

Ukrepi zaustavitve so obveljali tudi za ostale upravljalce nemških jedrskih elektrarn; EON, Vattenfall in EnBW. EnBW je v 45 odstotni lasti okolju prijazne pokrajine Baden – Wurttemburg, zato se niso upirali zaustavitvi ali pritožili na odločitev. Industrijska skupina Deutsches Atomforum je za World Nuclear News dejala, da imata EON in RWE pomisleke glede zakonitosti odredbe o zaustavitvi, vendar so se odločili, da zadeve ne obravnavajo na sodišču. Namesto tega se podjetja pogajajo glede ustavnosti jedrskega zakona 2011, ki ponovno obravnava možnost obratovanja preostalih reaktorjev. Vattenfall, ki je v lasti Švedske, izpodbija zaustavitev preko mednarodnih arbitraž.

Z zaprtjem elektrarn Biblis A in B, Neckarwestheim 1, Brunsbüttel, Isar 1, Unterweser in Phillipsburg 1, se je izgubilo 8336 MWe zmogljivosti za proizvodnjo jedrske energije.

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle