zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

25.4.2014 - Hanhikivijeva investicijska odločitev

Prikaz modela jedrske elektrarne AES-2006 v Hanhikiviju (slika: Fennovoima)

Na skupščini Fennovoima, ki je potekala v Helsinkih, sta Voimaosakeyhtiö SF (večinski lastnik Fennovoima) in Rosatom naznanila namero o gradnji nove jedrske elektrarne Hanhikivi. Objekt bo zgrajen v občini Pyhäjoki, na zahodni obale Finske.

Fennovoima je decembra lani z Rusatom Overseas (hčerinsko družbo podjetja Rosatom) podpisala pogodbo za oskrbo elektrarne.  Rosatom je ponudil izgradnjo jedrske elektrarne modela AES-2006.

Ob koncu marca je podjetje Voimaosakeyhtiö objavilo, da je podpisan sporazum glede delitve transakcijskih obveznosti z RAOS Voima Oy, finski družbi, ustanovljeni s strani Rosatom-a, za posedovanje deleža Fennovoima. Tovrstni delež znaša 34 %.

Februarja so v Voimaosakeyhtiö dejali, da je 44% solastnikov potrdilo, da bi potrebovali 50,2% delež v projektu Hanhikivi, vendar v Voimaosakeyhtiö pravijo, da je trenutni namen zadržati lastništvo Fennovoima na 66%. To bi pomenilo, da bi morali prepričati svoje delničarje za povečanje lastnih deležev ali pa iskanje novih vlagateljev za projekt gradnje elektrarne.

Podjetje Fennovoima je prejšnji mesec predložilo vladi zahtevek o spremembi sklepa za spreminjanje odločitev v letu 2010. Ta korak omogoča gradnjo nove jedrske elektrarne, zmogljivosti 1500-2500 MWe, po načelih gradnje Arevine EPR elektrarne, Kareninega ali Toshibinega ABWR dizajna. Predlog spremembe bo vključeval gradnjo elektrarne AES-2006, proizvajalca Rosatom, ki uporablja reaktor z močjo 1200 MWe.Ob odobritvi zahtevka vlade, bo le-ta predložen parlamentu za končno potrditev.

V podjetju Fennovoima so dejali, da bo elektrarna Hanhikivi, v skladu z dogovorjenim terminskim načrtom, pričela s proizvodnjo električne energije leta 2024.

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle