zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

26.5.2014 - Glas javnosti bo odločil o delovanju elektrarne Mühleberg

Jedrska elektrarna Mühleberg (Slika: BKW)

Na referendumu, ki je potekal 18.maja, sta skoraj dve tretjini volivcev v kantonu glasovali proti takojšnjemu zaprtju elektrarne. Pobudo za zaprtje je vložila skupina državljanov, ki trdi, da bi bilo obratovanje jedrske elektrarne do leta 2019 nevarno.Rezultati so pokazali, da je bilo 137.285 volivcev za takojšnje zaprtje elektrarne, medtem ko bi jih 236.285 ta  predlog zavrnilo.

Operater jedrske elektrarne  je dejal, da rezultati referenduma kažejo, da jim volivci kantona Bern zaupajo ter podpirajo odločitev  zaustavitve jedrske elektrarne Mühleberg do leta 2019. Jedrska elektrarna bo tako nadaljevala s pripravami za ustavitev obratovanja, kakor je bilo načrtovano.

Družba jedrske elektrarne je konec leta 2013 napovedala, da bodo elektrarno Mühleberg trajno zaprli leta 2019, namesto prej načrtovanega leta 2022, zaradi »negotovosti  političnih in regulativnih trendov«. Vrelovodni jedrski reaktor z močjo 372 MWe je pričel obratovati 1972.

Družba elektrarne je sporočila, da se bodo izvajale različne nadgradnje projektov pred ustavitvijo obratovanja elektrarne. V njo načrtujejo vložiti približno  200 milijonov frankov ($ 224 milijonov) za poslovanje in vzdrževanje, od katerih je približno 15 milijonov frankov ($ 17 milijonov) namenjenih za izredne ukrepe, vključno z ukrepi za izboljšanje oskrbe s hladilno vodo in hladilne sisteme za uporabljeno gorivo.

Švicarski jedrski forum pravi, da glasovanje jasno pokaže, da prebivalstvo ne želi prenagljenega in prezgodnjega opuščanja rabe jedrske energije, zaradi političnih razlogov. Prebivalci Berna so zveznem parlamentu poslali jasno sporočilo, da delujoča podjetja, ki so pod nadzorom švicarskega zveznega inšpektorata za jedrsko varnost (ENSI), vedo, kako najbolje zagotoviti varno delovanje švicarskih jedrskih elektrarn.

 

Opuščanje načrtov

Švicarska zvezna vlada se je že odločila za postopno ukinjanje petih jedrskih reaktorjev, ki ustvarjajo 40% električne energije v državi, brez nadomeščanja z novimi jedrskimi kapacitetami. Odločitev so sprejeli marca 2011, po nesreči v Fukušimi Daiči. Do leta 2035 načrtujejo zapreti vse jedrske elektrarne v Švici.

Zeleni so zbrali dovolj podpore za izvedbo nacionalnega referenduma o vprašanju o postopnem opuščanju uporabe jedrske energije v Švici.. Njen cilj je uvesti zakonsko mejo glede življenjske dobe reaktorjev na 45 let in prepoved graditve novih enot, kar bi pospešilo hitrejše zapiranje jedrskih elektrarn, kot jih predvideva v nasprotju vladni načrt  do leta 2029. Datum glasovanja še ni napovedan.

Vir: WNN

 

 


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle