zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

11.7.2014 - Kitajska je pričela z gradnjo prve komercialne vitrifikacijske tovarne

Na objektu, ki se gradi v sečuanski provinci, bo uporabljena nemško inženirska tehnologija in oprema, ki so jo oblikovali na inštitutu Karlsruhe za tehnologijo (KIT), prav tako so na istem inštitutu izdelali neradioaktivni pilot za vitrifikacijsko tovarno na Kitajskem.

Avgusta 2009 sta Kitajska in Nemčija podpisali sporazum o sodelovanju pri projektiranju, dobavi in izgradnji tovarne.

Odobritev zasnove projekta je bila dokončna leta 2013, s čimer je CNNC marca 2014 pridobila gradbeno dovoljenje za objekt.

Vitrifikacija je proces strjevanja, pri katerem jedrske odpadke kemijsko vežemo s steklom, da skupaj tvorijo trdno snov za nadaljnjo varno skladiščenje.

Glede na podatke evidence nemškega inštituta (KIT), je več kot 800 kubičnih metrov visokoradioaktivnih odpadkov že shranjenih  na območju za  vitrifikacijo, ki se nahaja v sečuanski provinci.

Vir: NucNet


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle