zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

13.10.2014 - Evropska komisija odobrila državno pomoč za britanski Hinkley Point

Računalniško simuliran model nuklearne elektrarne Hinkley Point C

EK je ugotovila, da je revidiran britanski načrt subvencioniranja gradnje in obratovanja dveh enot EPR v skladu s pravili EU.

V Bruslju so sprva izrazili resne pomisleke glede dogovora zaradi potencialnih potratnih in nezakonitih subvencij za projekt v vrednosti približno 22 milijarde evrov.

V EK so dejali, da so organi Združenega kraljestva dokazali, da bi bila subvencija uporabljena za »resnične tržne nepopolnosti«, kar je zavrglo dvome EK. Predlagatelji projekta sami namreč ne bi mogli pridobiti potrebnih finančnih sredstev zaradi obsega in karakteristik samega projekta.

Podpredsednik komisije Joaquín Almunia, odgovoren za konkurenčno politiko, pravi, da so bili ukrepi Združenega kraljestva v korist jedrske elektrarne Hinkley Point bistveno spremenjeni, kar omejuje kakršnekoli distorcije konkurence na enotnem trgu in da bodo spremembe dosegle znatne prihranke za davkoplačevalce. Na podlagi temeljitih preiskav je EK ugotovila, da je pomoč kompatibilna s pravili EU o državni pomoči.

EK je ugotovila, da je bila provizija za jamstvo, ki naj bi jo vplačala EDF Energy v britansko državno blagajno, prenizka. Pristojbina se je povečala zaradi in s tem zmanjšala subvencijo za več kot milijardo €.

Takoimenovani mehanizem »deljenje dobička« bo potekal skozi celotno 60-letno življenjsko dobo projekta in ne samo 35 let, ki je predviden čas trajanja podpore. Če se stroški gradnje izkažejo za nižje kot je bilo pričakovano, se bodo dobički prav tako razdelili.

V skladu s pravili pogodbe EU lahko države same določijo sestavo energetskih virov za proizvajanje električne energije, ko pa je porabljen denar iz javnega sklada za financiranje v podporo podjetjem, ima EK dolžnosti preveriti skladnost s pravili EU o državni pomoči.

Ena izmed glavnih zahtev Evropske komisije je ustrezen dogovor med vlado Združenega kraljestva in EDF Energy, glede cen električne energije proizvedene v načrtovanih reaktorjih.

Izvršilna cena električne energije ostaja nespremenjena, in sicer 117 € za megavatno uro, kar je približno dvakrat več od sedanje veleprodajne cene električne energije v Veliki Britaniji. Ta cena se bo obdržala vseh 35 let obratovanja jedrskih reaktorjev, povečevala pa se bo v skladu z inflacijo. Cena bi se lahko znižala na 113 €, če bi EDF nadaljevala z izgradnjo druge jedrske elektrarne v Suffolku.

Evropska komisija je pričela s preiskavo pridobitve državne pomoči za Hinkley Point C decembra 2013. Takšen primer še ni bil nikoli prej pregledan in raziskan iz strani EK, kar je precedens in pobuda za ostale projekte.

Vir: NucNet


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle