zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

14.11.2014 - Ponovni zagon JE Sendai

Nuklearna elektrarna Sendai (Vir: WNN)

Guverner Kagoshime, Yuichiro Ito, je odobril ponovni zagon enot 1 in 2 jedrske elektrarne Sendai Kyushu Elektric. Odobritev za zagon je spremljala vrsta soglasij s strani prefektur ter peticija, ki jo je 6. novembra odobril odbor za jedrsko energijo.

Po nesreči v Fukushimi Daiichi je bilo vseh 48 japonskih operativnih jedrskih reaktorjev zaustavljenih. Takrat je bila ustvarjena nova normativna ureditev in do sredine leta 2013 je Agencija za jedrsko varnost priredila zahteve jedrskih elektrarn.

Oba 890 MWe visokotlačna vodna reaktorja sta bila na rednem pregledu meseca maja in septembra 2011. Ponovni zagon je prioriteta, deloma zaradi lokalne podpore v prefekturi Kagoshima. Letošnjega 28. oktobra sta občinska vlada in župan mesta Satsumasendai, kjer se tudi nahaja JE Sendai, podala soglasje za ponovni zagon obrata.

Prebivalci sosednjih občin so dejali, da bi morala biti uveljavljena tudi njihova beseda pri tej odločitvi, vendar je guverner Kagoshime zavrnil predlog, saj se elektrarna ne nahaja na njihovem območju. Končno besedo pri odločitvi ponovnega zagona ohranja zvezna vlada.

Tehnični načrt za izpopolnjevanje novih predpisov, ki ga je naredilo podjetje Kyushu, je bil letos septembra odobren s strani NRO, prav tako so bile izvedene konstrukcijske spremembe na sami elektrarni. Poročilo o spremembah na prvi enoti je bilo podano 8. oktobra in vsebuje tudi podatke o operativnih spremembah ter postopke za upravljanje v sili, za drugo enoto pa je sledilo 24. oktobra. Vsa poročila bodo preverili nacionalni regulativni organi, kar predstavlja še zadnjo stopničko pred morebitno odobritvijo ponovnega zagona dveh reaktorjev.

Ponovni zagon je predviden v začetku leta 2015.

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle