zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

18.2.2015 - Nuclear For Climate

Globalna podnebna pogajanja naj bi se zaključila s sporazumom na podnebni konferenci COP21 v Parizu decembra 2015. Kot priprava na ta dogodek se je oblikovala iniciativa z imenom "Nuclear for Climate". Cilj le-te so razprave o tem, kako se boriti proti podnebnim spremembam ter poudarek na pomembnosti jedrske energije za podnebje.

Pomembne študije so pokazale, da mora biti jedrska energija del rešitve za zadovoljitev povečanega povpraševanja po električni energiji, hkrati tudi zmanjševati emisije toplogrednih plinov:
Jedrske elektrarne proizvedejo 11% svetovne proizvodnje električne energije, 27% evropske električne energije in 53% električne energije brez ogljika.

V skladu z najnovejšim World Energy Outlook, ki so ga objavili na IEA, so izpusti okoli 56 Gt CO2 od leta 1971, kar je enakovredno dvema letoma emisij po trenutnih merilih.

Nuclear for Climate si prizadeva za ozaveščanje odločevalcev in splošne javnosti o nedvomni prednosti jedrske elektrarne na podnebne spremembe.

Nedavno je sedež evropskega jedrskega združenja FORATOM obiskal dr. Rajendra Pachauri, predsedujoči odbora Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Poudaril je, kako je lahko jedrska energija del rešitve v borbi proti podnebnim spremembam. V zvezi s tem obiskom je nastal naslednji video.

Vir: FORATOM.ORG


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle