zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

9.4.2015 - Turčija ratificirala sporazum o gradnji nove jedrske elektrarne v Sinopu

Lastništvo 4800 MWe elektrarne bo razdeljeno med konzorcijem japonskega Mitsubishija in Itochu ter francosko Arevo in GDF Suezom (skupaj 65%) in turškim vodilnim proizvajalcem električne energije EUAS (35%). Areva in Mitsubishi bosta dobavila štiri Atmea 1 reaktorje.

Gradnja elektrarne naj bi se pričela leta 2017, takoj, ko bo potrjena presoja vplivov na okolje (PVO).

Elektrarna v Sinopu bo druga jedrska elektrarna v Turčiji – prva bo elektrarna v Akkuyu (gradnja pod vodstvom ruskega Rosatoma). Turško ministrstvo za okolje in urbanizem je pozno lani odobrilo PVO za elektrarno v Akkuyu. Gradnja prve enote JE Akkuyu, 1200 MWe AES – 2006 vodnega visokotlačnega reaktorja, je predvidena to ali prihodnje leto. V okviru sporazuma o gradnji, lastništvu in obratovanju, ki je bil podpisan med Turčijo in Rusijo v 2010, financiranje JE v Akkuyu krije Rusija.

Tretja JE v Turčiji, katere lokacija še ni izbrana, bo grajena v sodelovanju s kitajskim SNPTC ter ameriškim podjetjem Westinghouse. Novembra 2014 je EUAS podpisal ekskluzivni sporazum za gradnjo JE (štiri enote) z reaktorji tipa CAP 1400 podjetja SNPTC.

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle