zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

16.5.2016 - NRC prejel prvi zahtevek za odobritev lokacije za manjše modularne reaktorje (SMR)

Ameriška družba Tennessee Valley Authority (TVO) je na ameriški upravni organ - Nuclear Regulatory Commission (NRC) naslovila zahtevek za t.i. zgodnje lokacijsko dovoljenje - Early Site Permit (ESP) – za morebitno izgradnjo modularnih reaktorjev SMR in sicer za lokacijo Clinch River v zvezni državi Tennesse.

Vloga za ESP na 486 hektarjev velikem zemljišču, lociranem v bližini Oak Ridge, je sploh prva z SMR reaktorji povezana vloga, ki je bila  predložena na upravni organ NRC. Za družbo TVA je to zelo pomemben dogodek, njihov namen pa je tudi nadaljnjo raziskovanje potencialne SMR tehnologije kot način širitve raznovrstnega portfelja proizvodnje električne energije.

SMR lahko na splošno opišemo kot jedrske reaktorje s tipično zmogljivostjo 300 MWe ali manj. Izdelani so z modularno tehnologijo, ki omogoča ekonomično serijsko proizvodnjo ter kratke konstrukcijske roke.

Dovoljenje ESP potrjuje, da je lokacija primerna za gradnjo jedrske elektrarne tako z vidika varnosti, vpliva na okolje ter posredovanja v izrednih razmerah. EPS je veljaven od 10 do 20 let, postopek pa zagotavlja možnost sodelovanja javnosti in ne določa predhodnega izbora tehnologije reaktorja. Razvoj in delo družbe je bilo podprto tudi s strani US Department of Energy (DOE). Projekt je bil sofinanciran v okviru petletnega sporazuma, ki se je končal julija 2015. DOE namreč aktivno podpira razvoj in komercialno rabo SMR reaktorjev, ki igrajo pomembno vlogo pri reševanju zanesljivosti oskrbe z energijo, gospodarskih in podnebnih ciljih. Predložitev vloge za pridobitev dovoljenja je primerno usklajena s strateškim ciljem DOE.

Družba TVA, ki je v državni lasti ima v svojem portfelju za proizvodnjo električne energije tri jedrske elektrarne in sicer Browns Ferry, Sequoyah in Watts Bar. Slednje proizvedejo približno 30 % električne energije družbe. TVA se prav tako pripravlja na zagon druge enote jedrske elektrarne Watts Bar. V začetku tega meseca pa so objavili načrt za prodajo delno dokončane jedrske elektrarne na Bellefonte v Alabami, saj naslednjih 20 let ni predvidene potrebe po dodatnem večjem pasovnem odjemu električne energije. Zato pa se bo SMR še naprej raziskoval kot potencialni dolgoročni vir električne energije.

Vir: WNN

 


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle