zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

2.9.2016 - IAEA vidi Azijo kot gonilno silo pri razvoju jedrske energije

Namestnik generalnega direktorja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) trdi, da je Azija ena od regij, kjer je jedrska energija "prioritetno na dnevnem redu" in bi lahko bila ena od gonilnih sil pri globalnem razvoju uporabe jedrske energije.

Na konferenci v Manili, je Mikhail Chudakov dejal, da "Obstaja kar nekaj držav članic, kjer jedrske elektrarne že obratujejo in še mnogo več ambicioznih držav, kjer preučujejo možnost razvoja programa izgradnje jedrskih elektrarn v regiji."

Konferenca z naslovom Možnosti za jedrsko energijo v azijsko-pacifiški regiji, je potekala od 30. avgusta do 1. septembra. Organizirana je bila iz strani IAEA  v sodelovanju z Mednarodnim okvirom za sodelovanje na področju jedrske energije in z gosti filipinskega ministrstva za energijo. Dogodka se je udeležilo več kot 120 udeležencev, vključno s predstavniki 14 - tih držav članic.

Konferenca je obravnavala vprašanja, kot so pravna, regulatorna in državna podpora jedrski energiji, management izrabljenega goriva in ravnanje z radioaktivnimi odpadki, razvoj človeških virov in krepitev zmogljivosti ter drugih sorodnih tehničnih vprašanj.

Chudakov je dejal, da  je konferenca omogočila enkratno priložnost za države članice, da so lahko razpravljale o skupnih izzivih držav v Aziji in Pacifiku, ki se soočajo z izzivom uvajanja jedrske energije ter prikazati najboljše prakse pri njihovem soočanju. Dejal je tudi, da sta Azija in Pacifik ena od regij, kjer je jedrsko področje visoko na dnevnem redu več držav članic ter da so le te lahko eden od nosilcev za globalni razvoj  jedrske energije v prihodnjih letih.

Maria Zeneida Angara Collinson, filipinska ambasadorka v Avstriji ter stalna predstavnica IAEA s sedežem na Dunaju je dejala, da je konferenca pomembna z več vidikov, vključno z močnim sodelovanjem nevladnih organizacij in predstavnikov civilne družbe, katerih podpora je pogoj za oblikovanje nacionalnega stališča o vprašanju jedrske energije.

Trenutno je v petih državah jugovzhodne Azije vključno s Tajvanom delujočih 128 jedrskih reaktorjev s skupno kapaciteto več kot 100 GWe. Trenutno je 40 enot v izgradnji, načrtuje pa se tudi več deset novih enot. Poleg tega v 14 državah regije obratuje okoli 56 raziskovalnih reaktorjev.

Vir : WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle