zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

9.3.2017 - Siemens postavlja mejnik s prvim 3D-natisnjenim delom, ki deluje v jedrski elektrarni

Siemens je po integraciji 3D-tiskanja v portfelj svojih digitalnih storitev dosegel industrijski preboj s prvo uspešno komercialno namestitvijo in varnim delovanjem 3D-natisnjenega dela v jedrski elektrarni. Zaradi strogih zahtev po varnosti in zanesljivosti v jedrskem sektorju je ta kvalifikacija pomemben dosežek.

Nadomestni del, proizveden za Nuklearno elektrarno Krško (NEK), je kovinski rotor premera 108 mm za črpalko za požarno varnost. Vodna črpalka zagotavlja pritisk za sistem požarne varnosti v NEK. Nova tehnologija tako omogoča starejšim delujočim elektrarnam, da še naprej dosegajo ali celo presegajo pričakovano življenjsko dobo.

Siemensova ekipa strokovnjakov v Sloveniji je z obratnim inženiringom ustvarila “digitalni dvojček” ter ga nato poslala v Siemensovo tovarno v Finspång na Švedsko, kjer so s procesom aditivne proizvodnje na 3D-tiskalniku del tudi proizvedli.

                                                   Fotografija prikazuje originalni rotor, 3D-natisnjeni prototip ter končni 3D-natisnjeni nadomestni del, ki je nameščen in deluje v NEK. Ta projekt aditivne proizvodnje je bil poimenovan “Perun” – po slovanskem bogu strele in groma, ki ga tesno povezujejo z metalurgijo.

Ta dosežek v krški jedrski elektrarni je še en primer, kako digitalna preobrazba vpliva na energetsko industrijo. Številna testiranja kakovosti in varnosti, ki jih je Siemens izvedel skupaj z ekipo NEK so zagotovila, da bo novi 3D-natisnjeni del deloval varno in zanesljivo.

Siemens in NEK načrtujeta nadaljevanje raziskav in razvoja na tem področju ter razmišljata o napredku na področju zasnove delov, ki jih je najtežje proizvesti s pomočjo klasičnih proizvodnih tehnik, kot so na primer lahke strukture z izboljšanim hlajenjem.

Siemens upravlja z visokotehnološkim obratom aditivne proizvodnje v Finspangu na Švedskem, kjer to tehnologijo razvija že vse od leta 2009. Prva 3D-natisnjena komponenta gorilnika za Siemensovo plinsko turbino od junija 2016 uspešno deluje v češki elektrarni v Brnu.

S postopkom 3D-tiskanja je mogoče proizvajati oblike, ki bi jih bilo s katerim koli drugim proizvodnim postopkom nemogoče, vključno z oblikami zastarelih strojnih delov, za katere ni razpoložljivih načrtov.

Tako Siemens kot NEK sta tudi člana združenja SJF.

Vir: Povzeto po https://w5.siemens.com/web/si/sl/corporate/portal/Documents/sporocilo%20za%20javnost_3DKrsko.pdf


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle