zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

12.6.2017 - Finski EPR začel z ključnimi predobratovalnimi testi

Finski operater TVO je naznanil, da so začeli s hladno funkcionalnimi testi na prvo zgrajeni EPR enoti, Olkiluotu. Po pričakovanjih bo enota začela z obratovanjem do konca prihodnjega leta.

Olkiluoto 3 - August 2016 - 460 (TVO)                                             Olkiluoto EPR, avgust 2016 (Vir: TVO)

Hladni funkcionalni testi se izvajajo z namenom potrditve ali so komponente in sistemi pomembni za varnost, pravilno nameščeni in pripravljeni za obratovanje v hladnih pogojih. Glavni namen testov je preveriti tesnjenje primarnega kroga.

Za teste bodo predvidoma potrebovali približno štiri tedne. Izvajali se bodo na različnih tlačnih stopnjah. Tudi RCP črpalka bo prvič v obratovanju. Med testiranjem bodo pritisk v reaktorskem hladilnem sistemu postopoma povečali do najvišje vrednosti, ki bistveno presega običajen delovni tlak.

Direktor projekta OL3, Jouni Silvennoinen je dejal, da je to pomemben korak pri zagonu elektrarne. Naslednji pomemben mejnik pa bodo vroča testiranja delovanja sistemov, ki so predvidena za jesen 2017.

Ko bo faza testiranj uspešno zaključena, bo OL3 izpolnjeval pogoje za izdajo obratovalnega dovoljenja, ki bo predvidoma v začetku leta 2018. Pred začetkom redne proizvodnje električne energije predvidene konec 2018 pa bo potrebno doseči še kar nekaj pomembnih mejnikov.

Olkiluoto bo torej prva delujoča EPR elektrarna na sploh. Od začetka gradnje leta 2005 je bilo na projektu izvedenih kar nekaj sprememb in revizij. Francosko EPR elektrarno Flamanville, katere gradnja se je začela v letu 2007, naj bi poizkusno zagnali do konca leta 2018.

Kitajska Taishan 1, ki je v gradnji od leta 2009, naj bi se zagnala v drugi polovici 2017, medtem ko bo Taishan 2 začela s poizkusnim obratovanjem v prvi polovici leta 2018.

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle