zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

13.10.2017 - Eskom pridobil okoljsko soglasje za gradnjo na novi lokaciji

Južnoafriško ministrstvo za okolje je odobrilo Eskomovo končno okoljsko poročilo za izgradnjo nove jedrske elektrarne v Duynefonteinu. Lokacija novogradnje se nahaja zraven Koebergove že delujoče jedrske elektrarne.

Poročilo o vplivih na okolje za gradnjo novega tlačno vodnega reaktorja Nuclear-1 (s skupno močjo 4000 MW) predlaga naslednje 3 lokacije: Bantamsklip ob južni obali, Duynefontein na zahodu in Thyspunt na vzhodu obale. Končno okoljsko poročilo je lokaciji Duynefontein in Thyspunt označil kot primerni za novo gradnjo (Eskom preferira Thyspunt), Bantamsklip pa je bil izključen.

Eskomov direktor jedrskega razvoja Dave Nicholls je povedal, da je soglasje okoljskega ministrstva pomembna prelomnica v razvojnem procesu južno afriškega jedrskega programa. Čeprav okoljsko poročilo smatra Thyspunt kot prednostno lokacijo, so vedno obravnavali obe območji kot primerni za gradnjo nove jedrske elektrarne. Lani so tako nacionalnemu jedrskemu regulatorju podali prošnji za licenciranje gradnje (Nuclear Installation Site Licence) na obeh lokacijah.

Nicholls je okoljsko soglasje ministrstva označil kot potrdilo za ves trud in delo, ki so ga vložili v projekt. Ta je vseboval več kot 35 študij in izčrpno sodelovanje z javnostjo.

Licenciranje gradnje pa je še vedno v obravnavi pri jedrskemu regulatorju. Ostale 4 Eskomove lokacije, vključno s Thyspuntom, bodo prav tako uporabne v prihodnosti pri širitvi jedrskega programa.

Južnoafriški načrt »Integrated Resource Plan« namreč poziva h gradnji 9600 MWe jedrskih zmogljivosti od leta 2010 do leta 2030, kar predstavlja 23 % celotne oskrbe države z električno energijo. Prvi reaktor naj bi začel delovati do leta 2023. V decembru 2015 je Eskom že promoviral širitev jedrskega programa pri tujih družbah, ki bi bile zainteresirane za sodelovanje . Vendar je letos južnoafriško višje sodišče potezo razglasilo kot nezakonito in protiustavno. . Sodišče je odločilo, da se mora pridobivanje informacij in informiranje iz strani tujih podjetij (Rusija, Južna Koreja in ZDA) začasno ustaviti.

Koebergova elektrarna z dvema enotama skupne moči 1830 MWe,  trenutno proizvaja 5 % južnoafriške proizvodnje električne energije.

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle