zadnje novice

6.4.2018 - Regulatorni organ odobril licenci za novi enoti na Floridi

Ameriški jedrski regulatorni organ (NRC) je odobril skupni gradbeni in obratovalni licenci (COL) za predvidena nova AP1000 reaktorja na Floridi, Gradilo naj bi podjetje Florida Power and Light (FPL). Potrebna je le še odločitev podjetja ali naj se gradnja enot nadaljuje.

28.3.2018 - Gradnja Barakah-a 1 uradno zaključena

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in in princ Abu Dabija, šejk Mohamed bin Zayed Al Nahyan sta se udeležila slovesnosti ob zaključku gradnje prvega jedrskega reaktorja v Združenih Arabskih Emiratih (UAE).

20.12.2017 - Svet bo do leta 2050 potreboval 1.000 GW novih jedrskih elektrarn

Svetovna jedrska zveza (World Nuclear Association) je članom Evropskega jedrskega združenja Foratom predstavila program Harmony, ki odraža vizijo jedrske industrije in poudarja prispevek jedrske energetike pri uresničevanju podnebnih ciljev.

17.11.2017 - Globalno zavezništvo za ukinitev uporabe premoga

Združeno kraljestvo in Kanada sta ustanovili globalno zavezništvo imenovano »Powering Past Coal«, ki se zavzema za ukinitev proizvodnje energije iz premoga. Z njim se države zavezujejo, da bodo prenehale z uporabo premoga pred letom 2030. 

K zavezi je zaenkrat pristopilo 20 držav, med njimi iz Evropske unije: Avstrija, Italija, Francija, Belgija, Danska, Finska, Luksemburg, Nizozemska, Portugalska in Švica. Vlade v teh državah so se zavezale k postopnemu opuščanju obstoječih, tradicionalnih elektrarn na premog in k moratoriju za kakršnekoli nove tradicionalne elektrarne na premog brez zajemanja in shranjevanja ogljika. Podjetja in partnerji iz nevladnih organizacij so se zavezali, da bodo delovali brez uporabe energije, pridobljene iz premoga. Vsi partnerji zavezništva so izrekli aktivno podporo čisti energiji, ki jo bodo uresničevali preko svojih politik, naložb ter omejitev financiranja tradicionalnih premogovnih elektrarn brez tehnologij za zajemanje in shranjevanje ogljika.

Zaveze še niso podprle največje svetovne porabnice premoga, to so Kitajska, ZDA in Nemčija. V svoji deklaraciji zavezništvo »Powering Past Coal« izpostavlja, da je ukinitev premoga nujna do leta 2030 za države OECD in 28 držav članic EU, za preostali svet pa do leta 2050. To je nujen korak za doseganje svetovnih podnebnih ciljev, ki naj bi naraščanje povprečne temperature obdržali krepko pod 2 °C oziroma ga omejili na 1,5 °C.

Ukinitev svetovne uporabe premoga je velik izziv, saj se trenutno iz premoga proizvede 40 % svetovne električne energije, kar hkrati predstavlja glavni vir onesnaževanja z ogljikovim dioksidom in največji vpliv na podnebne spremembe. Države, ki svoja gospodarstva usmerjajo v nizko-ogljične tehnologije, že opažajo pozitivne učinke na javno zdravje, okolje in gospodarstvo. Namen zavezništva »Powering Past Coal« je pospešiti ta prehod v svetovnem merilu. Verjamejo, da jim bo do naslednje podnebne konference ZN, ki bo leta 2018, zavezništvo uspelo razširiti na 50 držav.

 

Vir: https://cop23.unfccc.int/news/more-than-20-countries-launch-global-alliance-to-phase-out-coal


Seznam ostalih novic

    © 2018 - izdelava spletnih strani - studioStyle