zadnje novice

8.6.2018 - Kitajska podpisala sporazum za štiri nove ruske enote

Rusija in Kitajska sta podpisali sporazume, ki predvidevajo gradnjo štirih VVER-1200 enot v Xudabau in Tianwanu, sodelovanje pri pilotnem projektu hitrega reaktorja CFR-600 ter dobavo delov RITEG (Radioisotope Thermoelectric Generator) oziroma termoelektričnega generatorja radioaktivnih izotopov za kitajski program lunarnega raziskovanja. Slovesnost ob podpisu je potekala v Pekingu, prisotna pa sta bila ruski predsednik Vladimir Putin in kitajski predsednik Xi Jinping.

6.4.2018 - Regulatorni organ odobril licenci za novi enoti na Floridi

Ameriški jedrski regulatorni organ (NRC) je odobril skupni gradbeni in obratovalni licenci (COL) za predvidena nova AP1000 reaktorja na Floridi, Gradilo naj bi podjetje Florida Power and Light (FPL). Potrebna je le še odločitev podjetja ali naj se gradnja enot nadaljuje.

28.3.2018 - Gradnja Barakah-a 1 uradno zaključena

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in in princ Abu Dabija, šejk Mohamed bin Zayed Al Nahyan sta se udeležila slovesnosti ob zaključku gradnje prvega jedrskega reaktorja v Združenih Arabskih Emiratih (UAE).

20.12.2017 - Svet bo do leta 2050 potreboval 1.000 GW novih jedrskih elektrarn

Svetovna jedrska zveza (World Nuclear Association) je članom Evropskega jedrskega združenja Foratom predstavila program Harmony, ki odraža vizijo jedrske industrije in poudarja prispevek jedrske energetike pri uresničevanju podnebnih ciljev.

Po podatkih WNA bo treba na globalni ravni izrazito povečati jedrske zmogljvosti, da bomo lahko dosegli ''''scenarij 2°C''''. Ta predvideva energetske ukrepe, ki bi z vsaj 50-odstotno verjetnostjo preprečili rast globalne temperature za več kot 2°C. Po besedah generalne direktorice WNA Agnete Rising bi morala jedrska energija do leta 2050 predstavljati 25 % svetovne proizvodnje električne energije, če želimo izpolniti ta cilj. Glede na podatek, da je bilo iz jedrske energije v letu 2014 na globalni ravni proizvedeno 11 % električne energije, bo treba do leta 2050 zgraditi za tisoč gigavatov (1.000 GW) novih jedrskih zmogljivosti.  

Program Harmony se osredotoča na reševanje izzivov, ki omejujejo doseganje zastavljenih ciljev in jih lahko razdelimo v tri skupine:

·       dogajanje na trgu električne energije, na katerem nimajo vsi nizkoogljični viri energije enakih pogojev delovanja,

·       upravne ovire oziroma potreba po uskladitvi mednarodnega procesa licenciranja,

·       izzivi družbene sprejemljivosti jedrske energije (miti v javnosti v zvezi z razumevanjem tveganj in koristi).

 

S prizadevanji WNA se strinja tudi Foratom. Generalni direktor Yves Desbazeille je ob predstavitvi programa Harmony izpostavil evropske izzive in priložnosti ter pozdravil sodelovanje z WNA in skupno oblikovanje sporočil o pravi vrednosti jedrske energije.

Vas zanima več o tej temi: eSvet vas seznani s stališči Foratoma o prihodnosti jedrske energije in načrtih glede rabe jedrske energije po evropskih državah


Vir: ForatomSeznam ostalih novic

    © 2018 - izdelava spletnih strani - studioStyle