zadnje novice

28.3.2018 - Gradnja Barakah-a 1 uradno zaključena

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in in princ Abu Dabija, šejk Mohamed bin Zayed Al Nahyan sta se udeležila slovesnosti ob zaključku gradnje prvega jedrskega reaktorja v Združenih Arabskih Emiratih (UAE).

20.12.2017 - Svet bo do leta 2050 potreboval 1.000 GW novih jedrskih elektrarn

Svetovna jedrska zveza (World Nuclear Association) je članom Evropskega jedrskega združenja Foratom predstavila program Harmony, ki odraža vizijo jedrske industrije in poudarja prispevek jedrske energetike pri uresničevanju podnebnih ciljev.

20.11.2017 - Gradnja turbinskega otoka za Hualong One

Dve ekipi sta v 40 urah zabetonirali temeljno ploščo za turbinsko zgradbo kitajskega Fangchenggang 2, ki je prva Hualong One enota.

28.3.2018 - Gradnja Barakah-a 1 uradno zaključena

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in in princ Abu Dabija, šejk Mohamed bin Zayed Al Nahyan sta se udeležila slovesnosti ob zaključku gradnje prvega jedrskega reaktorja v Združenih Arabskih Emiratih (UAE).

 Začetek gradnje prvega  tlačnovodnega reaktorja APR-1400 za podjetje Emirates Nuclear Energy Corporation (Enec) se je zaključila lansko leto. Dela je vodil Južno Korejski konzorcij Korea Electric Power Corporation (Kepco). Tokratni dogodek pa je označil zaključek gradbene faze. Fokus na projektu Barakah 1 se  sedajpreusmerja k pridobivanju obratovalnega dovoljenja iz strani upravnega organa Federal Authority for Nuclear Regulation (FANR).

Po poročanju UAE-jeve uradne novinarske agencije WAM, sta obe vodji izrazili pomembnost mejnika. Poudarila sta strateško vlogo programa za rast in razvoj njihovega prebivalstva s krepitvijo energijske varnosti, raznoliko ekonomijo in novimi zaposlitvenimi mesti.

Predsednik podjetja Enec, Khaldoon Al Mubarak, pravi, da so se z dokončanjem gradnje Barakah-a, UAE pridružili »elitni skupini držav,« ki so zgradile takšen objekt. Sedaj se pozornost preusmerja na pričetek varnega jedrskega obratovanja Enote 1.

Barakah predstavlja prvi »izvoz« korejskega APR-1400 reaktorja (tretje generacije) z življenjsko dobo 60 let. Prva APR-1400 Shin Kori enota 3, je pričela s komercialnim obratovanjem  v Koreji leta 2016. Dizajn Barakah-a je bil prilagojen edinstvenim vremenskim razmeram v UAE in zahtevam FANR.

Štirje reaktorji APR-1400 so v procesu gradnje v Dhafrahu (regija v Abu Dabiju). Prve faze predobratovalnih testov (mrzlo hidrostatično testiranje, strukturno integritetno testiranje, integrirana ocena puščanja in test predobratovalnega vročega delovanja) so že bile opravljene na Barakah 1. Naslednje faze predobratovalnih testov pa zahtevajo vstavitev goriva v reaktor in jih bo možno začeti, ko Nawah Energy Company dobi dovoljenje za obratovanje.

Vse 4 enote naj bi bile zaključene do leta 2020. Enec trdi, da je bil konec februarja celoten projekt gradnje 87%  zaključen. Ko bodo obratovali vsi štirje reaktorji , bodo proizvajali do četrtino električnih potreb UAE.

Mednarodni pogled

Južnokorejski predsednik Moon je dejal, da je Barakah skupen uspeh Južne Koreje in UAE. Povedal je, da so se strinjali s sodelovanjem z UAE , da bi pridobili nove gradbene projekte za gradnjo jedrskih elektrarn v Savdski Arabiji. Kljub temu pa južnokorejska domača energijska politika cilja k ustavitvi gradnje novih reaktorjev in ne namerava podaljševati življenjskih dob že obstoječih enot..

Generalna direktorica združenja World Nuclear Association, Agneta Rising, je dejala, da je dogodek pomemben korak k zagonu prvega Barakah reaktorja. UAE bodo tako kmalu koristili čisto elektriko, ki jo bo proizvedel Barakah. Agneta Risingpoziva, naj se ves svet zgleduje po UAE, ki so zmanjšali porabo fosilnih goriv s tem, da so razvili tehnologijo za čisto energijo, ki vključuje znaten doprinos jedrske energije. Uporaba jedrske energije bo pomagala zagotoviti najhitrejši in najcenejši prehod na varno, čisto in zanesljivo energijo v prihodnosti.

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2018 - izdelava spletnih strani - studioStyle