zadnje novice

8.6.2018 - Kitajska podpisala sporazum za štiri nove ruske enote

Rusija in Kitajska sta podpisali sporazume, ki predvidevajo gradnjo štirih VVER-1200 enot v Xudabau in Tianwanu, sodelovanje pri pilotnem projektu hitrega reaktorja CFR-600 ter dobavo delov RITEG (Radioisotope Thermoelectric Generator) oziroma termoelektričnega generatorja radioaktivnih izotopov za kitajski program lunarnega raziskovanja. Slovesnost ob podpisu je potekala v Pekingu, prisotna pa sta bila ruski predsednik Vladimir Putin in kitajski predsednik Xi Jinping.

6.4.2018 - Regulatorni organ odobril licenci za novi enoti na Floridi

Ameriški jedrski regulatorni organ (NRC) je odobril skupni gradbeni in obratovalni licenci (COL) za predvidena nova AP1000 reaktorja na Floridi, Gradilo naj bi podjetje Florida Power and Light (FPL). Potrebna je le še odločitev podjetja ali naj se gradnja enot nadaljuje.

28.3.2018 - Gradnja Barakah-a 1 uradno zaključena

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in in princ Abu Dabija, šejk Mohamed bin Zayed Al Nahyan sta se udeležila slovesnosti ob zaključku gradnje prvega jedrskega reaktorja v Združenih Arabskih Emiratih (UAE).

6.4.2018 - Regulatorni organ odobril licenci za novi enoti na Floridi

Ameriški jedrski regulatorni organ (NRC) je odobril skupni gradbeni in obratovalni licenci  (COL) za predvidena nova AP1000 reaktorja na Floridi, Gradilo naj bi podjetje Florida Power and Light (FPL). Potrebna je le še odločitev podjetja ali naj se gradnja enot nadaljuje.

Podjetje FPL načrtuje razširitev jedrskih elektrarn na Turkey Point-u že od leta 2006, ko je obvestila NRC, da namerava vložiti vlogo za skupni licenci za novi AP1000 enoti. Vlogo so vložili junija 2009. Regulatorni organ NRC je izdal končno poročilo o vplivih na okolje za Turkey Point enoti 6 in 7 v oktobru 2016. Končno varnostno poročilo pa je bilo izdano novembra 2016.

NRC je potrdil, da je FPL-jeva vloga ustrezna in ustreza varnostnim in okoljskim zahtevam.

V juniju 2017 je podjetje FPL napovedalo, da namerava po pridobljeni licenci COL začasno zaustaviti projekt. In sicer za vsaj 4 leta z namenom opazovanja in razumevanja izzivov, s katerimi se investitorji soočajo v prvem valu gradnje AP1000 reaktorjev. Kar pomeni, da se bo začetek obratovanja predvidenih enot 6 in 7 prestavilo iz predvidenega 2027 ali 2028 na vsaj2031 ali 2032.

FPL pravi, da bodo med mirovanjem projekta urejali vse potrebno glede zagovarjanja in ohranjanja dovoljenj v zvezi s COL.  Upravljali bodo tako imenovane vzdrževalne aktivnosti.

FPL bo prav tako ocenjeval način izvedbe, ceno, pogoje uporabe in časovnico prvega vala gradnje, z namenom izboljšanja lastnih stroškov in časovnice.

Dve AP1000 enoti se trenutno gradita na lokacijah Sanmen in Haiyang na Kitajskem. Pričakujejo, da bo Sanmen 1 prvi Westinghouse-ov AP1000 reaktor, ki bo začel obratovati v prihajajočih mesecih. Začetek obratovanja Haiyang 1 in Sanmen 2 pa je prav tako napovedan za koncec tega leta. Haiyang 2 pa naj bi začel z obratovanjem v letu 2019. Štirje AP1000 reaktorji so v procesu gradnje tudi v ZDA. Dva na lokaciji Vogtle in dva na lokaciji Summer. Vendar pa je bila gradnja dveh enot na lokaciji Summer prekinjena v avgustu 2017. Vogtle enota 3 naj bi začela s komercialnim obratovanjem v novembru 2021, sledila pa ji bo enota 4 v novembru 2022.

Turkey Point že ima dva delujoča reaktorja, ki sta bila zgrajena v 70. letih. Enota 3 ima licenco za obratovanje do julija 2032 in enota 4 do aprila 2033.

FPL je januarja letos oddal vlogo za ponovno obnovitev obratovalne licence za enoti Turkey Point 3 in 4 še za nadaljnjih 20 let. Licenci za slednji enoti sta že bili podaljšani. Če bo vloga ponovno odobrena, bosta reaktorja lahko dosegla življenjsko dobo 80 let.

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2018 - izdelava spletnih strani - studioStyle