zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

8.6.2018 - Kitajska podpisala sporazum za štiri nove ruske enote

Rusija in Kitajska sta podpisali sporazume, ki predvidevajo gradnjo štirih VVER-1200 enot v Xudabau in Tianwanu, sodelovanje pri pilotnem projektu hitrega reaktorja CFR-600  ter dobavo delov RITEG (Radioisotope Thermoelectric Generator) oziroma termoelektričnega generatorja radioaktivnih izotopov za kitajski program lunarnega raziskovanja. Slovesnost ob podpisu je potekala v Pekingu, prisotna pa sta bila ruski predsednik Vladimir Putin in kitajski predsednik Xi Jinping.

Dva izmed sporazumov stremita h gradnji dveh enot na »greenfield« območju v Xudabau in dveh v Tianwanu (enoti 7 in 8). Rusija bo zagotovila reaktorje VVER-1200 ter vso pripadajočo opremo.

Tretji sporazum predvideva dobavo opreme in goriva ter storitve za pilotni projekt hitrega reaktorja CFR-600, medtem ko četrti sporazum predvideva dobavo radionuklidnih toplotnih enot, ki bodo uporabljene za dele termoelektričnega generatorja radioaktivnih izotopov. Tega bodo uporabljali predvsem za napajanje opreme v kitajskem programu lunarnega raziskovanja.

Tianwanski enoti 1 in 2 sta začeli obratovati leta 2007 in vsako leto proizvedeta več kot 15 TWh elektrike. Enoto 3 so priključili na omrežje 30. decembra lani, njeno komercialno obratovanje je pa načrtovano za letošnje leto. Načrt elektrarne v Tianwanu temelji na ruskem AES-91 projektu z VVER-1000 reaktorjem, ki izpolnjuje vse trenutne kitajske in ruske predpise, kot predpise Mednarodne agencije za jedrsko energijo. Gradnjo elektrarne v sodelovanju z rusko Atomstroyexport izvaja korporacija Jedrska energija Jiangsu.

16. decembra 2015 je Državni zbor izdal dovoljenje za tretjo fazo tianwanske elektrarne (enoti 5 in 6). Za enoto 5 so prvi beton vlili že konec decembra 2015, za enoto 6 pa 6. septembra 2016. Enota 5, naj bi začela s komercialnimi operacijami v decembru 2020, enota 6 pa oktobra 2021.

 

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle