zadnje novice

10.9.2019 - Turčija izdala gradbeno dovoljenje za enoto Akkuyu 2

Turški regulator TAEK je ruskemu JSC Akkuyu Nuklear podelil gradbeno dovoljenje za 2. blok jedrske elektrarne v gradnji v provinci Mersin na jugu Turčije.

9.9.2019 - Drugi EPR začel z obratovanjem

Enota 2 jedrske elektrarne Taishan v kitajski provinci Guangdong je začela komercialno obratovanje in postala drugi EPR reaktor, ki je to storil. Mejnik je bil dosežen 7. septembra po zakonsko določenem funkcionalnem testiranju neprekinjenega delovanja s polno močjo 168 ur, ki se je začelo 30. avgusta, je povedal EDF. Ta korak označuje izpolnjevanje vseh predpogojnih pogojev za varno obratovanje drugega reaktorja le devet mesecev po zagonu enote 1.

11.7.2019 - Nižje jedrske projekcije ogrožajo britanski podnebni cilj

National Grid , ki je lastnica in upravnica omrežja za prenos električne energije v Angliji in Walesu, je zmanjšala napovedi jedrskih zmogljivosti v svojih najnovejših energetskih scenarijih. Vendar pa bi bilo za dosego novega cilja Združenega kraljestva o »neto-nič« podnebnih spremembah potrebno več jedrske energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.


Enoti Sanmen 1 in Sanmen 2. (Foto: Westinghouse)

Westinghouse je skupaj s pogodbenima strankama, podjetjem »China State Nuclear Power Technology Corporation«  in državnim podjetjem »China National Nuclear Corporation«, sporočil, da je bil Sanmen 1 prvič priključen na omrežje 30. junija ob 16:48.

V NNSA (kitajski jedrski regulator) so dejali, da so tehnični indikatorji dosegli vse projektne zahteve in da je bil status reaktorja dobro nadziran. Enota je tako tudi formalno vstopila v fazo zagona ter povezave na električno omrežje. Pripravljena je bila na obratovanje na različnih močeh oziroma nivojih.

Vroče testiranje Sanmena 1 je bilo zaključeno v lanskem juniju. Po izstavitvi dovoljenja s strani NNSA so 25. aprila začeli v sredico vnašati gorivo. Enota je dosegla verižno reakcijo 21. junija, 27. junija pa je para, ustvarjena s pomočjo jedrske energije, prvič z nazivno hitrostjo zavrtela tudi turbino.

Enota bo prestala testiranje s postopnim večanjem moči vse dokler ne bo testiranje uspešno zaključeno na 100% moči. Sanmen 1 se bo v komercialno obratovanje vključil do konca leta.

»Za Westinghouse, našo kitajsko stranko in jedrsko industrijo so to razburljivi trenutki, saj se ponosno bližamo 100% moči in komercialnem obratovanju Sanmena 1« je izjavil David Durham, podpredsednik Westinghouse-ovega podjetja New Projects Business.

Westinghouse je s svojim partnerjem, Shaw Group septembra 2007 dobil dovoljenje za gradnjo štirih AP1000 enot na Kitajskem, pri čemer sta bili dve predvideni v Sanmenu v provinci Zhejiang, dve pa v Haiyangu v provinci Shandong. Gradnja Sanmena 1 se je pričela aprila 2009, prvi beton za Sanmen 2 pa so vlili decembra 2009. Gradnja Haiyanga 1 in Haiyanga 2 se je začela v septembru 2009 in v juniju 2010.

Vroči testi na Samnenu 2 so bili zaključeni v januarju in prav tako se pričakuje, da bo enota začela delovati do konca letošnjega leta. Enako velja za Haiyang 1, medtem ko naj bi Haiyang 2 začel obratovati v letu 2019.

Štiri AP1000 reaktorje, dva v Vogtlu in dva v Summerju, so gradili tudi v ZDA. Gradnja reaktorjev v Summerju je bila v lanskem avgustu preklicana.


Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle