zadnje novice

11.7.2019 - Nižje jedrske projekcije ogrožajo britanski podnebni cilj

National Grid , ki je lastnica in upravnica omrežja za prenos električne energije v Angliji in Walesu, je zmanjšala napovedi jedrskih zmogljivosti v svojih najnovejših energetskih scenarijih. Vendar pa bi bilo za dosego novega cilja Združenega kraljestva o »neto-nič« podnebnih spremembah potrebno več jedrske energije.

29.5.2019 - Drugi kitajski EPR dosegel kritičnost

Taishanska druga enota jedrske elektrarne v kitajski provinci Guangdong je pričela z vreižno reakcijo. S tem je postal drugi EPR reaktor zapovrstjo za enoto Taishan 1, ki je dosegel mejnik verižne reakcije.

28.5.2019 - IEA opozarja na pomembnost pro-jedrske politike

"International Energy Agency (IEA)" je v svojem novem poročilu predlagala način vodenja energetske politike, o katerem so diskutirali na 10. obletnico "Clean Energy Ministerial (CEM10)" v Vankuvru - Kanadi, za države ki vidijo potencialno vlogo jedrske energije pri energetski tranziciji. ''''''''''''''''Jedrska energija v čistem energetskem sistemu'''''''''''''''' je prvo pariško poročilo agencije, ki naslavlja jedrsko energijo že skoraj dve desetletji, z razlogom, da bi bila ta pomembna tema ponovno obravnavana v globalnih energetskih razpravah.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.


Enoti Sanmen 1 in Sanmen 2. (Foto: Westinghouse)

Westinghouse je skupaj s pogodbenima strankama, podjetjem »China State Nuclear Power Technology Corporation«  in državnim podjetjem »China National Nuclear Corporation«, sporočil, da je bil Sanmen 1 prvič priključen na omrežje 30. junija ob 16:48.

V NNSA (kitajski jedrski regulator) so dejali, da so tehnični indikatorji dosegli vse projektne zahteve in da je bil status reaktorja dobro nadziran. Enota je tako tudi formalno vstopila v fazo zagona ter povezave na električno omrežje. Pripravljena je bila na obratovanje na različnih močeh oziroma nivojih.

Vroče testiranje Sanmena 1 je bilo zaključeno v lanskem juniju. Po izstavitvi dovoljenja s strani NNSA so 25. aprila začeli v sredico vnašati gorivo. Enota je dosegla verižno reakcijo 21. junija, 27. junija pa je para, ustvarjena s pomočjo jedrske energije, prvič z nazivno hitrostjo zavrtela tudi turbino.

Enota bo prestala testiranje s postopnim večanjem moči vse dokler ne bo testiranje uspešno zaključeno na 100% moči. Sanmen 1 se bo v komercialno obratovanje vključil do konca leta.

»Za Westinghouse, našo kitajsko stranko in jedrsko industrijo so to razburljivi trenutki, saj se ponosno bližamo 100% moči in komercialnem obratovanju Sanmena 1« je izjavil David Durham, podpredsednik Westinghouse-ovega podjetja New Projects Business.

Westinghouse je s svojim partnerjem, Shaw Group septembra 2007 dobil dovoljenje za gradnjo štirih AP1000 enot na Kitajskem, pri čemer sta bili dve predvideni v Sanmenu v provinci Zhejiang, dve pa v Haiyangu v provinci Shandong. Gradnja Sanmena 1 se je pričela aprila 2009, prvi beton za Sanmen 2 pa so vlili decembra 2009. Gradnja Haiyanga 1 in Haiyanga 2 se je začela v septembru 2009 in v juniju 2010.

Vroči testi na Samnenu 2 so bili zaključeni v januarju in prav tako se pričakuje, da bo enota začela delovati do konca letošnjega leta. Enako velja za Haiyang 1, medtem ko naj bi Haiyang 2 začel obratovati v letu 2019.

Štiri AP1000 reaktorje, dva v Vogtlu in dva v Summerju, so gradili tudi v ZDA. Gradnja reaktorjev v Summerju je bila v lanskem avgustu preklicana.


Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle