zadnje novice

10.9.2019 - Turčija izdala gradbeno dovoljenje za enoto Akkuyu 2

Turški regulator TAEK je ruskemu JSC Akkuyu Nuklear podelil gradbeno dovoljenje za 2. blok jedrske elektrarne v gradnji v provinci Mersin na jugu Turčije.

9.9.2019 - Drugi EPR začel z obratovanjem

Enota 2 jedrske elektrarne Taishan v kitajski provinci Guangdong je začela komercialno obratovanje in postala drugi EPR reaktor, ki je to storil. Mejnik je bil dosežen 7. septembra po zakonsko določenem funkcionalnem testiranju neprekinjenega delovanja s polno močjo 168 ur, ki se je začelo 30. avgusta, je povedal EDF. Ta korak označuje izpolnjevanje vseh predpogojnih pogojev za varno obratovanje drugega reaktorja le devet mesecev po zagonu enote 1.

11.7.2019 - Nižje jedrske projekcije ogrožajo britanski podnebni cilj

National Grid , ki je lastnica in upravnica omrežja za prenos električne energije v Angliji in Walesu, je zmanjšala napovedi jedrskih zmogljivosti v svojih najnovejših energetskih scenarijih. Vendar pa bi bilo za dosego novega cilja Združenega kraljestva o »neto-nič« podnebnih spremembah potrebno več jedrske energije.

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

''China National Nuclear Corporation (CNNC)'' in ''State Nuclear Power Technology Corporation (SNPTC)'' sta oznanila, da je enota 2 v jedrski elektrarni Sanmen dosegla prvo kritičnost – stabilno verižno reakcijo. Po opravljenem nizu testov se bodo lahko njene turbine prvič zagnale z jedrsko proizvedeno paro. Naslednja stopnja zagona enote Sanmen 2 bo sinhronizacija z električnim omrežjem. Temu bo sledilo postopno testno večanje moči dokler ne bo celotno testiranje uspešno končano na 100% moči enote.

Na isti dan pa so v Shandongu enoto 1 jedrske elektrarne Haiyang povezali v električnim omrežjem in začeli proizvajati elektriko.

V ''State Nuclear Power Technology Corporation'' so dejali, da bo enota vstopila v testno operativno stopnjo, v kateri bo podvržena testom na 5%, 50% in 90% moči. Po zaključku testiranja bo CNNC poskusil pridobiti dovoljenje za komercialno obratovanje enote.

Westinghouse je s svojim partnerjem, Shaw Group septembra 2007 dobil dovoljenje za gradnjo štirih AP1000 enot na Kitajskem, pri čemer sta bili dve predvideni v Sanmenu v provinci Zhejiang, dve pa v Haiyangu v provinci Shandong. Gradnja Sanmena 1 se je pričela aprila 2009, prvi beton za Sanmen 2 pa so vlili decembra 2009. Gradnja Haiyanga 1 in Haiyanga 2 se je začela v septembru 2009 in v juniju 2010.

Sanmen 1 je bila prva enota AP1000, ki je bila uspešno zagnana in je 22. junija dosegla kritičnost, nakar je bila 2. julija povezana v omrežje. 14. avgusta je nato začela obratovati s polno močjo. Enota 1 elektrarne Haiyang je dosegla prvo kritičnost 8. avgusta.

Štiri AP1000 reaktorje, dva v Vogtlu in dva v Summerju, so gradili tudi v ZDA. Gradnja reaktorjev v Summerju je bila v lanskem avgustu preklicana.

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle