zadnje novice

11.7.2019 - Nižje jedrske projekcije ogrožajo britanski podnebni cilj

National Grid , ki je lastnica in upravnica omrežja za prenos električne energije v Angliji in Walesu, je zmanjšala napovedi jedrskih zmogljivosti v svojih najnovejših energetskih scenarijih. Vendar pa bi bilo za dosego novega cilja Združenega kraljestva o »neto-nič« podnebnih spremembah potrebno več jedrske energije.

29.5.2019 - Drugi kitajski EPR dosegel kritičnost

Taishanska druga enota jedrske elektrarne v kitajski provinci Guangdong je pričela z vreižno reakcijo. S tem je postal drugi EPR reaktor zapovrstjo za enoto Taishan 1, ki je dosegel mejnik verižne reakcije.

28.5.2019 - IEA opozarja na pomembnost pro-jedrske politike

"International Energy Agency (IEA)" je v svojem novem poročilu predlagala način vodenja energetske politike, o katerem so diskutirali na 10. obletnico "Clean Energy Ministerial (CEM10)" v Vankuvru - Kanadi, za države ki vidijo potencialno vlogo jedrske energije pri energetski tranziciji. ''''''''''''''''Jedrska energija v čistem energetskem sistemu'''''''''''''''' je prvo pariško poročilo agencije, ki naslavlja jedrsko energijo že skoraj dve desetletji, z razlogom, da bi bila ta pomembna tema ponovno obravnavana v globalnih energetskih razpravah.

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

''China National Nuclear Corporation (CNNC)'' in ''State Nuclear Power Technology Corporation (SNPTC)'' sta oznanila, da je enota 2 v jedrski elektrarni Sanmen dosegla prvo kritičnost – stabilno verižno reakcijo. Po opravljenem nizu testov se bodo lahko njene turbine prvič zagnale z jedrsko proizvedeno paro. Naslednja stopnja zagona enote Sanmen 2 bo sinhronizacija z električnim omrežjem. Temu bo sledilo postopno testno večanje moči dokler ne bo celotno testiranje uspešno končano na 100% moči enote.

Na isti dan pa so v Shandongu enoto 1 jedrske elektrarne Haiyang povezali v električnim omrežjem in začeli proizvajati elektriko.

V ''State Nuclear Power Technology Corporation'' so dejali, da bo enota vstopila v testno operativno stopnjo, v kateri bo podvržena testom na 5%, 50% in 90% moči. Po zaključku testiranja bo CNNC poskusil pridobiti dovoljenje za komercialno obratovanje enote.

Westinghouse je s svojim partnerjem, Shaw Group septembra 2007 dobil dovoljenje za gradnjo štirih AP1000 enot na Kitajskem, pri čemer sta bili dve predvideni v Sanmenu v provinci Zhejiang, dve pa v Haiyangu v provinci Shandong. Gradnja Sanmena 1 se je pričela aprila 2009, prvi beton za Sanmen 2 pa so vlili decembra 2009. Gradnja Haiyanga 1 in Haiyanga 2 se je začela v septembru 2009 in v juniju 2010.

Sanmen 1 je bila prva enota AP1000, ki je bila uspešno zagnana in je 22. junija dosegla kritičnost, nakar je bila 2. julija povezana v omrežje. 14. avgusta je nato začela obratovati s polno močjo. Enota 1 elektrarne Haiyang je dosegla prvo kritičnost 8. avgusta.

Štiri AP1000 reaktorje, dva v Vogtlu in dva v Summerju, so gradili tudi v ZDA. Gradnja reaktorjev v Summerju je bila v lanskem avgustu preklicana.

Vir: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle