zadnje novice

11.7.2019 - Nižje jedrske projekcije ogrožajo britanski podnebni cilj

National Grid , ki je lastnica in upravnica omrežja za prenos električne energije v Angliji in Walesu, je zmanjšala napovedi jedrskih zmogljivosti v svojih najnovejših energetskih scenarijih. Vendar pa bi bilo za dosego novega cilja Združenega kraljestva o »neto-nič« podnebnih spremembah potrebno več jedrske energije.

29.5.2019 - Drugi kitajski EPR dosegel kritičnost

Taishanska druga enota jedrske elektrarne v kitajski provinci Guangdong je pričela z vreižno reakcijo. S tem je postal drugi EPR reaktor zapovrstjo za enoto Taishan 1, ki je dosegel mejnik verižne reakcije.

28.5.2019 - IEA opozarja na pomembnost pro-jedrske politike

"International Energy Agency (IEA)" je v svojem novem poročilu predlagala način vodenja energetske politike, o katerem so diskutirali na 10. obletnico "Clean Energy Ministerial (CEM10)" v Vankuvru - Kanadi, za države ki vidijo potencialno vlogo jedrske energije pri energetski tranziciji. ''''''''''''''''Jedrska energija v čistem energetskem sistemu'''''''''''''''' je prvo pariško poročilo agencije, ki naslavlja jedrsko energijo že skoraj dve desetletji, z razlogom, da bi bila ta pomembna tema ponovno obravnavana v globalnih energetskih razpravah.

29.5.2019 - Drugi kitajski EPR dosegel kritičnost

Predsedujoči EDF, generalni direktor Jean-Bernard Levy je za radio Europe 1 povedal, da je reaktor Taishan 2 dosegel prvo kritičnost.
Taishan 1 in 2 sta prva reaktorja, z dizajnom EPR, ki sta bila zgrajena na Kitajskem. Sta del 8 milijard EUR (9 milijard USD) vredne pogodbe med Arevo in Kitajsko General Nuclear (CGN), ki je bila podpisana novembra 2007. Projekt Taishan, ki se nahaja 140 km zahodno od Hong Konga je v lasti podjetja »Guangdong Taishan Nuclear Power Joint Venture Company Limited«, skupne naložbe med EDF (30%) in CGN.
Gradnja prve enote se je pričela v letu 2009, gradnja druge enote pa je sledila v letu 2010. Ti dve enoti sta globalno tretji in četrti EPR reaktor v gradnji, za Olkiluotom 3 na Finskem in Flamanville 3 v Franciji. Dve EPR enoti sta prav tako v gradnji na projektu Hinkley Point C v Somersetu v Veliki Britaniji.
Taishan 1 je prvo kritičnost dosegel 6. junija lansko leto in bil povezan z omrežjem 29. junija. Komercialno je pričela obratovati 13. decembra.
Vnos goriva v sredico druge enote se je pričel v začetku meseca maja letos. Pričakovano je, da bo enota vstopila v komercialno obratovanje konec tega leta.
Na elektrarni Olkiluoto se pričakuje, da bo pričetek vnosa goriva v sredico meseca junija, z omrežjem bo elektrarna povezana predvidoma v oktobru, pričetek proizvodnje električne energije pa je načrtovan za januar 2020.

Vir: World Nucelar News

http://www.world-nuclear-news.org/Articles/Second-Chinese-EPR-achieves-criticality


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle