zadnje novice

10.9.2019 - Turčija izdala gradbeno dovoljenje za enoto Akkuyu 2

Turški regulator TAEK je ruskemu JSC Akkuyu Nuklear podelil gradbeno dovoljenje za 2. blok jedrske elektrarne v gradnji v provinci Mersin na jugu Turčije.

9.9.2019 - Drugi EPR začel z obratovanjem

Enota 2 jedrske elektrarne Taishan v kitajski provinci Guangdong je začela komercialno obratovanje in postala drugi EPR reaktor, ki je to storil. Mejnik je bil dosežen 7. septembra po zakonsko določenem funkcionalnem testiranju neprekinjenega delovanja s polno močjo 168 ur, ki se je začelo 30. avgusta, je povedal EDF. Ta korak označuje izpolnjevanje vseh predpogojnih pogojev za varno obratovanje drugega reaktorja le devet mesecev po zagonu enote 1.

11.7.2019 - Nižje jedrske projekcije ogrožajo britanski podnebni cilj

National Grid , ki je lastnica in upravnica omrežja za prenos električne energije v Angliji in Walesu, je zmanjšala napovedi jedrskih zmogljivosti v svojih najnovejših energetskih scenarijih. Vendar pa bi bilo za dosego novega cilja Združenega kraljestva o »neto-nič« podnebnih spremembah potrebno več jedrske energije.

10.9.2019 - Turčija izdala gradbeno dovoljenje za enoto Akkuyu 2

Kirill Komarov, prvi namestnik generalnega direktorja za korporativni razvoj in mednarodno poslovanje ruske državne jedrske korporacije Rosatom, je za Reuters prejšnji teden povedal, da je bilo dovoljenje izdano konec avgusta.
Komarov je med simpozijem Svetovne jedrske zveze 2019 v Londonu dejal, da bo lovilec sredice (core catcher) za enoto 1 nameščen to jesen. Na lokaciji je približno 1700 gradbenih delavcev, večina jih je turških.
Turčija naj bi leta 2023 v obratovanje dala prvo enoto, to je ob stoletnici svoje ustanovitve republike, kar je po besedah Komarova izziv. Reutersu je dejal: "Sedem let pomeni, da bi morali elektrarno dokončati leta 2025. Zdaj imamo zelo ambiciozen cilj, ki ga bomo delili s turško vlado, poskusili ga bomo uresničiti prej, leta 2023. Vsekakor je to zelo zahtevna naloga."
Komarov je dodal, da je Rosatom v šestih letih od podpisa pogodbe zgradil enoto 3 jedrske elektrarne Tianwan na Kitajskem - njihov najhitrejši projekt do zdaj. Enota je bila naročena septembra 2017.

TAEK je konec lanskega leta izdal omejeno dovoljenje za gradnjo bloka Akkuyu 2, predhodni dokument, ki je omogočil začetek del za gradnjo objektov brez reaktorskih sistemov. Gradnja enote 1 se je začela aprila 2018, temeljna plošča pa je bila dokončana aprila letos.
4800 MWe elektrarna bo sestavljala štiri reaktorje VVER1200 in naj bi zadostila približno 10% turških potreb po električni energiji. Gre za Rosatomov prvi podvig v t.i. modelu »BOO - build-own-operate«. Projekt v višini 20 milijard USD temelji na medvladnem sporazumu, podpisanem med Rusijo in Turčijo maja 2010.

Vir: World Nucelar News

http://world-nuclear-news.org/Articles/Turkey-issues-construction-licence-for-Akkuyu-unit


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle