zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

28.5.2008 - Greenpeaceov program ne odraža trajnostnega razvoja

»Greenpeace nasprotuje uporabi vodne energije, jedrske energije in splošno sprejetim trajnostnim gozdarskim standardom, če naštejemo samo nekatera področja,« je dejal Moore, zdaj direktor in vodilni znanstvenik v svetovalnem podjetju Greenspirit Strategies Ltd.

»Na tem planetu živi več kot šest milijard ljudi in vsi potrebujejo hrano, energijo, zavetje in materiale. S sprožanjem kampanj proti jedrski in vodni energiji ter lesu, kot predvideva Greenpeaceov program, bi ljudem odrekli osnovne potrebe, to pa je v popolnem nasprotju s pravo trajnostjo,« meni.

Patrick Moore še poudarja, da Greenpeacovo stalno ponavljanje, češ kako jedrska elektrarna spušča znatne količine CO2 enostavno ne drži. Jedrska elektrarna med obratovanjem ne izpušča CO2. Tudi če upoštevamo celotno proizvodnjo verigo jedrskega goriva od rudnika do odlagališča, so izpusti manj kot 2% izpustov primerljive termoelektrarne na premog. Večina teh izpustov je rezultat izračuna, po katerem energija, ki je potrebna za obogatitev goriva nastane v termoelektrarnah na premog. Če bi energijo potrebno za obogatitev urana pridobili iz virov brez CO2 izpustov (npr. iz jedrske elektrarne), bi bili skupni izpusti še bistveno manjši.

Vir: Greenspirit


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle