zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

5.6.2008 - V NEK prišlo do dogodka brez vpliva na varnost

Včeraj okoli 3. ure popoldne je v Nuklearni elektrarni Krško prišlo do manjšega spuščanja hladila v primarnem sistemu elektrarne. Operaterji, ki so za takšne dogodke zelo dobro izšolani, so poskušali identificirati in izolirati puščanje, med tem časom pa je puščanje prekoračilo omejitve v Tehničnih specifikacijah. Postopki v tem primeru zahtevajo ustavitev elektrarne v stanje hladne zaustavitve. Ker potrebe po trenutni ustavitvi ni bilo, so operaterji začeli s počasnim zaustavljanjem elektrarne v skladu z obratovalnimi postopki.
Izkazalo se je, da je prišlo do puščanja na manjšem ventilu na liniji za meritev temperature primarnega hladila. Dogodek ni zahteval sprožitve varovalnega in varnostnega sistema ter ni imel nobenega vpliva na okolje niti na delavce v elektrarni.
Po INES-ovi skali dogodkov v jedrskih elektrarnah, ki je oblikovana glede pomembnosti vpliva na okolje, je omenjeni dogodek uvrščen v nivo 0. INES-ova skala je sestavljena iz 8 nivojev, od ničelnega do sedmega nivoja. Ničelni nivo pomeni odstopanje brez kakršnihkoli vplivov na jedrsko varnost, medtem ko sedmi nivo pomeni najtežjo nesrečo. Nesreča, ki se je leta 1986 zgodila v Černobilu, je uvrščena v najvišji nivo lestvice.


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle