zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

11.7.2008 - Podpora jedrski energiji v Evropi narašča

Največjo podporo jedrski energiji uživajo članice, ki so se Evropski uniji prdružile med zadnjimi. To so po vrstnem redu podpore Češka, Litva, Madžarska, Bolgarija in Slovaška. Poleg teh novih članic pa več kot 60% podporajo uživajo na Švedskem in Finskem.
Če bolj podrobno analiziramo stanje v Sloveniji ugotovimo, da je jedrsko energijo popolnoma podpira 9% anketirancev, medtem ko ji 11% popolnoma nasprotuje. Precej ji je naklonjenih 42%, precej nenaklonjenih pa 35%. Raziskava je še pokazala, da je naklonjenost v veliki meri pogojena z reševanjem problematike radioaktivnih odpadkov. Ko bomo rešili to odprto vprašanje, lahko pričakujemo, da bo polovica nasprotnikov jedrski energiji v Sloveniji spremenila mnenje v pozitivno.
Zelo natančno raziskavo si lahko preberete v zadnjem poročilu, ki ga je izdal Evrobarometer (evrobarometer_297_en.pdf).


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle