zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

19.9.2008 - Obnovljivi viri ne bodo zapolnili energetskega primanjkljaja

Energetski svetovalci Fells Associates v svojem zadnjem poročilu ugotavljajo, da mora jedrska energija zagotoviti levji delež v brez ogljični proizvodnji elektrike zaradi zagotavljanja varnosti dobave električne energije in ekonomske upravičenosti.
Soavtor poročila, profesor Ian Fells trdi, da je sicer uspešna angleška vlada v zadnjih 25 letih, neuspešno vodila energetsko politiko. Ta je prišla v zdajšnje kritično stanje, tako za kratkoročno kot dolgoročno zagotavljanje energije.
Za radio BBC je tudi izjavil, da Anglija ne more brez energetske mešanice z jedrsko energijo. Po njegovem je težava, da se tretjina jedrskih elektrarn bliža koncu svoje življenjske dobe in ne vidi druge možnosti kako jih nadomestiti. Pravi, da plinske enote sicer lahko hitro zgradijo, vendar s tem postanejo odvisni od uvoženega plina. Po njegovem mnenju so obnovljivi viri pomembni, vendar ne bodo sposobni nadomestiti energetski primanjkljaj.
Na istem programu je namestnik ameriškega sekretarja za energetiko Jeffrey Kupfer izjavil, da se brez jedrske energije ne da doseči varne oskrbe z energijo. Pravi, da je jedrska energija edina čista pasovna energija, ki obstaja in da so obnovljivi vir, kot je veter, preveč spremenljivi/nestalni.

Vir: NucNet


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle