zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

13.11.2008 - Jedrske kapacitete morajo do 2030 zrasti za 80%

Izvršni direktor IAE Nobou Tanaka, je v svojem govoru dejal, da so trenutni trendi dobave in porabe energije netrajnostni in že sami po sebi kličejo na ustrezno srednje in dolgoročno trajnostno politiko. Glede na trenutno stanje in s predpostavko, da nič ne naredimo v smeri zmanjševanja vplivov na podnebje, WEO napoveduje rast temperature za 6°C. V nadaljevanju poročilo navaja dva možna scenarija. Prvi scenarij je ¨scenarij 550¨, kjer se bodo emisije CO2 stabilizirale na 550 ppm, drugi scenarij pa je ¨scenarij 450¨, kjer se bo CO2 stabiliziral na 450 ppm. V prvem primeru bi temperatura narasla za 3°C, v drugem pa za 2°C. Scenarij povečanja temperature za ¨samo¨ 2°C bo zahteval znatna zmanjšanja emisij na vseh področjih, od tega dve tretjini na področju proizvodnje energije. Za dosego takšnega cilja mora biti 40% proizvedene energije pridobljene iz nizkoogljične tehnologije.

Vir: World Nuclear News
Več tukaj


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle