zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

1.12.2008 - Strateški energetski pregled

Nedavno je Evropska komisija sprejela drugi Strateško energetski pregled (SERII). Poudarek je na varni dobavi električne energije in cilju dokončanja nove Energijske politike za Evropo. Prvi SER se je osredotočil na podnebne spremembe z možnostjo izpolnjevanja cilja 20% zmanjšanja emisij toplogrednih plinov, 20% zmanjšanja porabe energije in 20% povečanja energetske učinkovitosti do leta 2020. Predlagana je bila nova direktiva o obnovljivih virih, revizija ETS direktive in tretji paket o energijskem trgu. V decembru je med Evropsko komisijo in Evropskim svetom moč pričakovati strinjanje glede prvih dveh dokumentov, tretji dokument pa naj bi bil sprejet kmalu po prvih dveh.
Drugi SER pa skuša poudariti, da bo nova energetska politika izpolnjevala tri osnovne cilje kot so konkurenčnost, trajnost in varnost dobave. Glavni koncept najavljen v SER je nova EU energetska varnost in solidarnostni akcijski plan, ki postavlja pet področij: (1) potrebna infrastruktura in raznolikost virov energije, (2) zunanje EU energetske relacije, (3) zaloge nafte in plina ter odzivni mehanizmi na krizo, (4) energetska učinkovitost in (5) najboljša uporaba domačih (EU) virov energije. Evropska komisija gleda tudi na izzive s katerimi se bo Evropa soočala med leti 2020 in 2050.
Eden izmed ključnih predlaganih akcij je spodbuda investicijam za bolj učinkovito in nizkoogljično infrastrukturo. Kot del energijskega paketa je Evropska komisija nadgradila svoj Ilustrativen jedrski program (Nuclear Illustrative Programme - PINC), ki za prihodnje gradnje predlaga uporabo zadnje tehnologije, najvišje standarde na področju jedrske varnosti ter poenostavitev in harmonizacijo sedanjih različnih zahtev licenciranja in procedur v državah članicah. Zadnji PINC naslavlja ključne probleme, izhajajoč kot posledica debat z Evropsko komisijo in socialnim odborom, Evropskim parlamentom in Evropskim jedrskim forumom. Ta vsebuje
• povezavo med jedrsko energijo in varnostjo dobave, s posebnim poudarkom na investicijskih potrebah (zamenjava opreme / podaljševanje obratovanja) in varnosti dobave jedrskega goriva,
• vloga javnih organov s poudarkom na jedrski varnosti in upravljanju z odpadki (izven EU na varnosti in neširjenju jedrskega materiala),
• javna sprejemljivost jedrske energije in faktorjev, ki nanjo vplivajo.

Vir: Evropska komisija


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle