zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

6.2.2009 - Švedska odpravila zamrznitev jedrskega programa

Švedska je zadnja evropska država, ki je spremenila svoje mnenje glede jedrskega programa. Politika Velike Britanije se je od zavrnitve spremenila v močno zaželeno podporo gradnjam novih jedrskih elektrarn. Tudi Italija je v letu 2008 spoznala, da je jedrska opcija trenutno najboljša možna rešitev in že napovedala gradnjo novih. Nizozemska bo po vsej verjetnosti podobno stališče sprejela v naslednjem letu.

Nemčija in Španija ostajata edini jedrski državi na svetu, kjer je nova gradnja prepovedana in kjer je v načrtu zapiranje obstoječih. Vprašanje jedrske energije v Nemčiji bo glavni izziv na bližajočih se septembrskih volitvah. Nedavno je namreč Ministrstvo za gospodarstvo in tehnologijo izdalo poročilo, da je optimizirana uporaba jedrske energije kot pomembna tranzicijska tehnologija, temeljni kamen dolgoročne energijske dobave.


Več na WNN .


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle