zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

5.2.2009 - Fortum vložil vlogo za novo jedrsko elektrarno

Tri finska podjetja (TVO, Fenovoima in Fortum) so tako na isti točki – čakajoč na odločitev vlade in parlamenta. Vendar pa je vlada že napovedala, da bodo odobrili samo eno vlogo. Fortum bi gradil reaktor velikosti 1000 do 1800 MWe, v obratovanje pa naj bi šel v letu 2020. Loviisa 3 bo projektirana za kombinirano proizvodnjo elektrike in toplote, projekt pa bo vreden 4-6 milijard evrov.
Finska ima trenutno štiri reaktorje, peti je v gradnji, za šestega pa so bile podane tri vloge na vlado.


Kako si eden od projektantov predstavlja dodatni reaktor v Loviisi (vir: Fortum)

Več na WNN.


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle