zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

31.3.2009 - Jedrska energija na spisek čistih tehnologij Kyotskega protokola?

Čiste razvojne mehanizme - Clean Development Mechanism (DSM) - je definiral Kyotski protokol. Država, ki izvozi tehnologijo iz spiska CDM tehnologij v drugo državo, si v okviru Kyotksega protokola pripiše del pozitivnih kreditov v obliki zmanjšanih izpustov toplogrednih plinov. Danes med CDM tehnologije štejejo tehnologije obnovljivih virov, kot so veterne tehnologije, geotermalne energije, vodne tehnologije. Jedrska tehnologija pa ne, čeprav ne izpušča toplogrednih plinov in zmanjšuje CO2 obremenitev ozračja.

Sedem azijskih držav, ki so združene v Forum za jedrsko sodelovanje v Aziji (FNCA), bo do decembra skupaj dokončalo študije in raziskave, ki bodo ekonomsko in okoljsko opravičile uvrstitev jedrske energije na "uraden" spisek čistih tehnologij, ki jih priznava Kyotski protokol. Prizadevanja v tej smeri vodi in koordinira Japonski jedrski industrijski forum (JAIF).

Predlog bo na COP15 prav gotovo dvignil veliko prahu in sprožil zanimive debate, saj se nevladne okoljevarstvene organizacije ne strinjajo s predlogom. Predlog podpirajo številne jedrske organizacije med drugim Foratom in YGN, ki se trudi uvrstiti jedrske tehnologije med CDM že od leta 2002.


doc.dr. Tomaž Žagar, u.d.i.f.
vodja službe za dovoljenja in tehnične analize
GEN energija, d.o.o.


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle