zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

3.7.2009 - Amano najverjetnejši šef IAEA


Yukiya Amano med prvim glasovanjem v marcu

35-članski svet guvernerjev je na Dunaju po šestih glasovanjih vendarle podelil dvo-tretjinsko večino uglednemu japonskemu diplomatu Yukiyi Amanu. Svet guvernerjev se je srečal že tretjič in poskušal rešiti zadevo, kdo bo vodil agencijo po Mohamedu Elbaradei, ki bo iz položaja odstopil 30. novembra. Glasovanje je potekalo med Amanom, Abdulom Samad Minty in Luis Echavarri, v katerem je Amano na koncu zmagal s 23-timi glasovi. Svet guvernerjev se bo ponovno sestal danes, ko bo predsednik Taous Feroukhi predlagal, da Amana imenujejo za kandidata sveta guvernerjev. To pomeni, da bo šlo njegovo ime v končno glasovanje, kjer pa zadošča že navadna večina. Glasovanje bo meseca septembra na generalni skupščini IAEA.

Več na WNN.


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle