zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

9.9.2009 - Zakaj ne 90% električne energije iz jedrskih za Avstralijo?

Raven političnih razprav o jedrski možnosti v Avstraliji zaostaja za tistimi v medijih in poslovnih krogih. Mnogi komentatorji se sprašujejo o protislovju položaja v državi: Jedrska energija je prepovedana, čeprav je država vodilni svetovni izvoznik urana in uradno priznava koristi izkoriščanja uranove rude in s tem zaščite podnebja. Medtem je velika večina proizvodnje električne energije iz premoga, kar uvršča Avstralijo med največje onesnaževalce zraka s CO2 na prebivalca.
Kot predsednik Australian Nuclear Science and Technology Organisation (Ansto), je Switkowski izkoristil svojo priložnost pred odborom za gospodarski razvoj poslovanja Avstralije. Dejal je, da je poročilo UMPNER, ki ga vodil v letu 2006, zdaj preveč konzervativno. Namesto, da po programu 25 velikih reaktorjev do leta 2050 zagotovi eno tretjino električne energije, bi bilo zdaj smotrno, da Avstralija načrtuje 50 reaktorjev, saj se tako v celoti reši izziv toplogrednih plinov v sektorju električne energije
Prvi reaktor naj bi vstopil v obratovanju v letu 2020, z desetimi v obratovanju do leta 2030, da bi zadovoljili 25% potreb po električni energiji. Do leta 2050 naj bi 50 velikih reaktorjev dosegalo 90% povpraševanja, ki bi hkrati proizvajali vodik za različne namene uporabe in polnjenje električnih vozil čez noč.
Med 13. do 25. lokacijami bi bilo potrebno, da se umestijo vsi ti reaktorji, je dejal Switkowski. Tako je sugestiral na najbolj energetsko intenzivni državi Victoria in Novi Južni Wales. Te imajo skupno površino zemljišč več kot 1 milijon kvadratnih kilometrov - skoraj velikost Velike Britanije, Francije in Japonske skupaj. To omogoča preprosto izbiro lokacije, je dejal Switkowski.
Tudi odlaganje odpadkov ni problem. Okoli 95% velike suhe celine je primerno za odlaganje v geološke plasti. Tako ne bi bilo potrebno imeti odlagališča vse do leta 2060, saj ima vsak reaktor sposobnost shranjevanja svojega obsevanega goriva v svojih začasnih skladiščih.
Vizija Switkowskega se širi preko priporočil, ki jih je Ansto podal vladi kot del svetovanja energetske Bele knjige. Ansto pravi, da je jedrska energija možnost, ki jo je treba upoštevati "v dobro uravnoteženem in trajnostno usmerjenem pristopu pri oskrbi z energijo" in dodal, da s sedanjimi politikami ne obstaja druga možnost za čisto pasovno energijo, če zajem in shranjevanje CO2 iz termoelektraren na premog, ni komercialno uporabno.
Switkowski svoj govor sklenil s pozivom vladi, da je treba postaviti jasne energetske strategije in cilje, doseči dvostransko podporo za jedrsko opcijo in začeti s pripravami na izgradnjo ustrezne regulativne infrastrukture za razvoj jedrskega sektorja.

Povzeto po WNN.


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle