zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

8.9.2009 - Olkiluoto 3 sedaj pokrit s kupolo zadrževalnega hrama

Jekleno kupolo težko 200 ton in s 47 metri v premeru so dvignili 44 metrov visoko z dvema najmočnejšima žerjavoma na svetu. Kupolo bodo zavarili okrog oboda in prekrili s 7000 tonami betona.
Namestitev kupole je vrhunec več mesečnih priprav, ki so vključevala namestitev polarnega dvigala v notranjosti stavbe za uporabo med remonti, in namestitev 8 metrov široke odprtine za opremo v notranji steni, skozi katero bodo vstavili in namestili velike sestavne dele kot so npr. uparjalniki.
Arevin, generalni direktor projekta, Jean-Pierre Mouroux, je pojasnil, da je postavitev kupole konec gradbene faze gradnje in začetek faze instalacije opreme.Vse kar ostaja je, da namestimo cevi in začnemo s testiranji.
Reaktor s 1600 MWe, ki se gradi za Teollisuuden Voima Oyj in ga dobavlja Areva, naj bi začel obratovati v letu 2012, približno tri leta kasneje kot je bilo sprva načrtovano. Areva je privolila k 2.3 milijarde evrov izgube pri projektu, hkrati pa je tudi v sporu s TVO zaradi finančne odgovornosti za zamude.

Povzeto po WNN.


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle