zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

11.11.2009 - Priprave na šest novih AP1000 na Kitajskem

Ponudnik AP1000 reaktorjev s sedežem v ZDA s svojim partnerjem Shaw že gradi reaktorje v Sanmenu in Haiyangu. Po prenosu tehnologije, kar je del Westinghousove pogodbe, bodo tri nove enote prve, ki bodo neodvisno zgrajene. Nobena izmed načrtovanih lokacij ne bo ob morju.


Pengza po izgradnji

Elektrarne bodo stale v krajih Xian''''ning v provinci Hubei, Tuahuajing v Hunanu in Pengaze v Jiangxi. Vse elektrarne so že dobile zeleno luč za končni dizajn in začetek priprave za gradnjo, kot je na primer izpraznitev lokacije, kjer naj bi na vsaki lokaciji stala po prva dva reaktorja. Glavna gradnja se bo na vseh treh lokacijah začela naslednje leto ob tem času. Za komercialno uporabo pa naj bi bile elektrarne pripravljene okoli leta 2015.
Gradnjo vsake izmed treh novih elektrarn izvaja drugo kitajsko podjetje (Xian''''ning - China Guangdong Nuclear Company; Taohuajing - China National Nuclear Company; in Pengze - China Power Investment Corporation), medtem ko poteka prenos AP1000 tehnologije pod okriljem State Nuclear Power Technology Corporation.
Po načrtih naj bi bile flote teh reaktorjev zgrajene z eksponentno hitrostjo, da bi lahko Kitajska do leta 2020 dosegla jedrsko kapaciteto 20 GWe, do leta 2030 pa celo 120 do 160 GWe. S tako kapaciteto jerdskih elektrarn bi Kitajska postala vodilna jedrska država na svetu.

Povzeto po: WNN


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle