zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

19.11.2009 - Eurelectric: za zmanjšanje emisij obdržati jedrsko tehnologijo

Po izvedbi skupne raziskave s Tehniško univerzo v Atenah je Eurelectic zaključil, da bi lahko energijski sektor brez emisij ogljika dosegli do leta 2050. To bi med drugim moralo vključevati tudi zavzemanja za učinkovitost, mednarodni kapitalski in trgovinski sistem, uporabo vsakršne tehnologije z malo emisijami ogljika in nadomeščanje obstoječih emisij.
Poročilo omenja dva scenarija do leta 2050: sledenje trenutnim politikam, ki vključujejo postopno opuščanje jedrske tehnologije v Nemčiji, Belgiji in Španiji, ter »energijske izbire«, pri katerih bi vodje držav za pridobivanje energije dovolili uporabo tehnologij, ki proizvedejo malo ogljikovih emisij.
Čeprav bo že po današnjem scenariju prihajalo do zmanjševanja ogljikovih emisij, pa je Eurelectic ugotovil, da bo ob dovoljenem delovanju jedrskih elektraren zmanjšanje še večje in hitrejše. Zastopniško telo se je zavzelo za znatne investicije v jedrske elektrarne, obnovljive vire, zajemanje in shranjevanje ogljika, pametne mreže ter učinkovitost.

Jedrski energiji prijazne politike lahko za pet let pospešijo zmanjševanje ogljikovih emisij, medtem ko bi upočasnitve pri zajemanju in shranjevanju ogljika lahko te emisije za krajše obdobje povečale.

Kar se tiče dobave energije, bi lahko z veliko vzpodbudo uporabe obnovljivih virov ti prispevali 38% vse energije. Jedrska energija, vključujoč jedrske elektrarne zgrajene po letu 2025, bi lahko do leta 2050 prispevala 27% procentov energije. Zajemanje in shranjevanje ogljika pa bi vključili v približno treh četrtinah fosilnih flot.
Glaven med predlogi Eurelectrica, ki zadevajo vidik povpraševanja, je podpora mednarodnemu trgu z ogljikom in vključitev teh stroškov v vsak sektor. To bi vzpostavilo pogoje za prehod na učinkovitejša goriva.

Vir: WNN

 


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle