zadnje novice

17.8.2018 - Zagon kitajskih enot AP1000

Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.

8.8.2018 - Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

2.7.2018 - Elektriko začela proizvajati prva enota AP1000

Na Kitajskem so enoto 1 jedrske elektrarne Sanmen povezali v električno omrežje, s čimer je omenjena enota postala prva AP1000 enota na svetu, ki se je uspela povezati v omrežje ter uspešno proizvaja elektriko. Ta mejnik so dosegli le dan za tem, ko je prav tako na Kitajskem, Taishan 1 postal prvi EPR reaktor, ki je dosegel proizvodnjo elektrike tako kot prva enota AP1000.

4.12.2009 - AP1000 in EPR na sredini GDA procesa

Nekje na sredini »Generic Design Acceptance« (GDA) procesa, pred začetkom podrobnih analiz, je državni nadzornik za britansko jedrsko varnost izpostavil področja, kjer bi imel dodatna vprašanja za ponudnike. Pristop GDA pomeni, da se še pred začetkom gradnje poskrbi za odpravo vseh nadzornih negotovosti, kar sovpada s »Health and Safety Executive''s« (HSE''s) politiko odprtosti priprav rednih, a neprijetnih čtiv za ponudnike reaktorjev.
AP1000 in EPR


AREVA bo morala svoj trud usmeriti na notranja tveganja kot so požar, izpust pare, napake ob upravljanju s težkimi komponentami, poleg tega pa tudi spremeniti svoje instrumentacijske in regulacijske sisteme (I&C). Westinghouse pa bo moral pospešiti svoj odziv na vprašanja glede novih načinov gradnje, zunanjih tveganj, človeškega faktorja in novega dizajna velikih varnostnih ventilov (squib valve).
HSE verjame, da bi bila oba dizajna primerna za uporabo v VB, vendar bo GDA certifikate podelil le v primeru izpolnitve vseh njegovih zahtev. Medtem pa je VB v borbi s časom, kar se tiče zamenjave starih reaktorjev z novimi in izogibanja uporabe fosilnih goriv. To je tudi razlog, da želi država GDA postopek zaključiti do junija 2011, če bi bilo potrebno tudi z izločitvijo določenih področij in njihov pregled z ločenim postopkom. Na ta način bi se omogočil začetek, sicer le omejene, gradnje.
Trenutno samo Arevini instrumentacijski in regulacijski sistemi predstavljajo možno izjemo, čeprav HSE še ni izključil sprememb v dizajnu obeh reaktorjev, s čimer bi bile izpolnjene njegove zahteve. Na splošno pa morajo ponudniki priskrbeti več in boljše informacije za podporo svojih trditev o dizajnu in varnostnih ukrepih.
Westinghouse je bil opozorjen, da njegov prvotni predlog glede zunanjih tveganj (kot so potresi, trk letal, poplave) »ni podal zadovoljivih informacij«. Podjetje namerava predložiti nov dokument, s čimer pa se le še zavlačuje s končno oceno HSE.
Potrebne bi bile tudi dodatne informacije o jeklo-betonski konstrukciji nekaterih AP1000 stavb, ki niso zadovoljile standardov, katere HSE od jedrske elektrarne pričakuje.
V VB se načrtuje gradnja štirih EPR reaktorjev s strani EDF Energy: dva v Hinkley Point in dva Sizewell C. Zaenkrat še ni bilo predlogov za AP1000 reaktorje, vendar dva konzorcija še nista izbrala svojih tehnologij.

Vir: WNN

 


Seznam ostalih novic

    © 2019 - izdelava spletnih strani - studioStyle